Dollár
436,99 Ft
Euró
423,41 Ft
Font
475,15 Ft
Bitcoin
19,222 $

Az összes szervet károsíthatja az elhúzódó Covid-betegség még az egészséges fiataloknál is

Yverdon-les-Bains, 2020. november 5. Az új koronavírus előidézte Covid-19 betegségben szenvedő pácienst ápolnak a svájci Yverdon-les-Bains-ben működő eHnv (Etablissements Hospitaliers du Nord Vaudois) kórház intenzív osztályán 2020. november 4-én. MTI/EPA/Keystone/Laurent Gillieron
not image

Kulcsár Péter

2020. november 16. - 15:39

A korábban egészséges és fiatal koronavírus-pácienseknél a megfertőződés után négy hónappal súlyos szervproblémák alakultak ki, amelyekre egyelőre nem találtak magyarázatot az orvosok.

A korábban egészséges és fiatal koronavírus-pácienseknél a megfertőződés után négy hónappal súlyos szervproblémák alakultak ki, amelyekre egyelőre nem találtak magyarázatot az orvosok.

Soron kívül Döntött a finn kormány, nem látják szívesen az oroszokat 

Egyre több embert érint az elhúzódó Covid-betegség, mely során a koronavírus-fertőzés tüneteinek első jelentkezése után még hosszú hetekig, akár hónapokig fennállhatnak a kellemetlen panaszok, amik véletlenszerűen változtatják intenzitásukat.

A legutóbbi tanulmányban 500 elhúzódó Covidos pácienst vizsgáltak meg, akik az alacsony kockázati csoporthoz tartoztak, vagyis fiatalok voltak, meghúzódó alapbetegségben pedig egyáltalán nem szenvedtek. A tudósok MR-vizsgálatokat, vérteszteket, fizikai méréseket végezetek el rajtuk, valamint online közvélemény-kutatásokat is tartottak – olvasható a The Guardian riportjában.

Az előzetes eredmények alapján a páciensek 70 százalékánál egy vagy több szerv – főként a szív, a tüdők, a máj és a hasnyálmirigy – esetében négy hónappal a diagnózis után kimutatható elváltozások léptek fel.

Amitava Banerjee, a University College London kardiológus professzora elmondta,

“A jó hír az, hogy a károsodások enyhék, azonban még konzervatív szemszögből figyelve is az eseményeket, bizonyos elváltozások igenis megtörténtek, a betegek 25 százalékánál akár kettőnél több szerv is érintett volt. Erre oda kell figyelnünk, mert az emberek állapota súlyosbodhat, ha nem regisztráljuk időben a rendellenességeket.”

Gyakran az elhúzódó Covidos tünetek összefüggésben álltak azzal, hogy éppen melyik szervet érintette károsodás. Észrevették, hogy a légszomj például a tüdő, az emésztési zavarok pedig a hasnyálmirigy és a máj elváltozásaival volt szoros kapcsolatban:

“A feltételezéseink szerint több szervre is kihathat a koronavírus. A tünetek időben való felismerésével lekövethetjük a pontos kórlefolyást, és megvizsgálhatjuk a kialakult szövődmények kockázatait.”

Banerjee kiemelte, az eredményeket fenntartással kell kezelni, mivel a páciensek egy részénél korábban nem diagnosztizált elváltozások lehettek jelen, így nem biztos, hogy közvetlenül a COVID-19 fertőzés a felelős a problémákért.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.