Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
358,80 Ft
Euró
390,74 Ft
Font
464,18 Ft
Bitcoin
63,952 $

A koronavírus-fertőzésben elhunyt páciensek tüdőinek vizsgálatával kerülhetnek közelebb az elhúzódó Covid-páciensek gyógymódjához

A koronavírus-áldozatok kétoldali tüdőgyulladása során kialakult károsodások pontos feltérképezése és megértése jelentheti a megoldást a hosszú távú Covid-páciensek részére, akik sokszor hónapokon keresztül küzdenek a súlyos panaszokkal.

...svg content...Budapest, 2012. február 23. Nemdohányzó ember tüdõpreparátuma az emberi szervezet felépítését, mûködését bemutató Az emberi test (The Human Body) címû kiállításon a Budapesti Értéktõzsde volt épületében, a VÁCI1 üzletházban. MTI Fotó: Mohai Balázs
Tudomány
Author image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A koronavírus-áldozatok kétoldali tüdőgyulladása során kialakult károsodások pontos feltérképezése és megértése jelentheti a megoldást a hosszú távú Covid-páciensek részére, akik sokszor hónapokon keresztül küzdenek a súlyos panaszokkal.

A King’s College London professzora, Mauro Giacca és kollégái rájöttek, hogy a COVID-19 kórokozója nemcsak azért halálos, mert a vírussal fertőzött sejtek elpusztulását okozza, hanem mert az abnormális sejtek hosszú ideig a tüdőben maradhatnak. Soron kívül Lázár János reagált az üdítős betiltós sztorira: „Kamu”

A kutatócsapat összesen 41 koronavírus-járvanyban 2020 februárja és áprilisa között a Trieszti Egyetemi Kórházban elhunyt áldozat tüdőiből, májából, szívéből és veséiből származó szövetmintákat vettek tüzetesebben górcső alá – olvasható a Reuters hírügynökség riportjában.

Giacca elmondta, semmi jelét nem találták a virális fertőzésnek a szervekben, viszont megfigyelték a tüdők struktúrájának teljes összeomlását, az egészséges sejteket szinte maradéktalanul felváltották a hegszövetek:

„Szerintem a fő oka az elhúzódó Covid-betegségnek az, hogy komoly károkat idézhet elő a vírus a tüdőszövetben, így még ha fel is épülnek a páciensek a betegségből, a sérülések óriásiak lehetnek.”

Világszerte egyre több helyről számolnak be orvosok arról, hogy a koronavírus-fertőzésen átesett betegeknél kezelhetetlen, hosszú távú tünetek jelentkeznek, úgymint a fáradtság, az agyköd és a légszomj, amelyekre semmilyen ésszerű magyarázat nincsen.

Giacca kiemelte, a vizsgált 41 halott 90 százalékának tüdőiben kizárólag koronavírusra specifikus jellemzőket azonosítottak, amik eltértek a többi pneumóniás kórképtől. Az egyik páciens tüdőartériáiban és ereiben kiterjedt vérrögösödésre bukkantak, míg másikuknál a tüdősejtek abnormálisan megnőttek és több sejtmagot alakítottak ki.

„A fertőzött sejtek jelenléte komoly szerkezeti változásokat alakíthat ki a tüdőkben, ezáltal a tünetek hosszú hetekig és hónapokig fennmaradhatnak – ez megmagyarázná, miért szenvednek oly sokan az elhúzódó Covid-betegségben.”

tette hozzá Giacca.

Máris megkezdődtek a minimálbér emeléséről szóló egyeztetések - ennyi lehet az emelés mértéke

A Liga Szakszervezetek elnöke szerint a munkáltatók többsége támogatná a 10 százalékos minimálbér-emelést 2025-re.