Dollár
390,86 Ft
Euró
407,94 Ft
Font
472,81 Ft
Bitcoin
16,245 $

Koronavírus – rettenetes kórházi állapotokról számoltak be a magyar orvosok

Charleroi, 2020. november 13. Egészségügyi katona egy koronavírussal fertőzött beteg ágyánál, a belgiumi Charleroi Andre Vesale kórházában 2020. november 13-án. A kórházban egészségügyi katonák vesznek részt a Covid-19 betegségből gyógyulók ápolásában, hogy tehermentesítsék az intézmény személyzetét. MTI/AP/Olivier Matthys
not image

Kulcsár Péter

2020. november 16. - 05:21

Egyre több helyről érkeznek a COVID-19 járvány kórházi helyzetével kapcsolatos valós beszámolók, amelyek tragikus képet festenek a jelenlegi állapotokról.

Egyre több helyről érkeznek a COVID-19 járvány kórházi helyzetével kapcsolatos valós beszámolók, amelyek tragikus képet festenek a jelenlegi állapotokról.

Soron kívül Itt vannak a részletek az Erste négynapos bankszünnapjairól

A Magyar Orvosi Kamara néhány hete arra kérte a kollégáikat, számoljanak be a vészhelyzetben átélt tapasztalataikról. Azóta Svéd Tamás már két összesített beszámolót is készített, amelyet feltöltött a szövetség hivatalos weboldalára – adta hírül a Népszava.

A reggeli vizitre induló szakorvos csak délutánra végez a betegek gépeinek beállításával és gyógyszereinek elrendelésével; a szakdolgozók és a kisegítő személyzet száma éppen elég ahhoz, hogy ellássák a feladatukat, viszont nagyobb emberigényű beavatkozásokra már sokszor nincs kapacitásuk.

A kevés ápoló azt jelenti, a sterilitást sem lehet maradéktalanul biztosítani, így gyakoribbá válhatnak a kórházi fertőzések, úgymint a kanülszepszis, a véráram infekció és a bakteriális tüdőgyulladás. A legtöbb klinikáról hiányoznak az átmeneti osztályok, ezért az intenzívről kiadott betegekre kevesebb figyelem jut.

Svéd Tamás a szakemberhiány kapcsán az egyik megyei központ példáját hozta fel, ahol 20 ágyas intenzív osztályt terveztek, azonban csak 14 ágyra volt elegendő személyzet és felszerelés – azóta már a sebészeti osztály betegágyait is fel kellett használniuk covidos betegek kezelésére.

Az ellátandó betegek és szakemberek aránya az egész országban hasonló, egy ápolóra nagyjából 6-10 intenzív osztályon fekvő beteg jut.

„Mindent egybevetve úgy tűnik, noha ágy és köré rakható felszerelés némi kompromisszumokkal még lenne a további megrendelt intenzív helyek létrehozásához, azoktól további mozgósítható szakszemélyzet hiányában érdemi javulás a betegek túlélésében már nem remélhető” – írta Svéd Tamás.

A Koronavírus Elleni Transzlációs Lakosságtámogató Akció- és Kutatócsoport webkonferenciáján kiderült, hogy Orosházán szintén tragikus a helyzet. Az első covidos pácienst néhány napja vették fel több szervi elégtelenséggel arra a frissen kialakított intenzív osztályra, ahol hivatalosan 29 betegágyat kellene üzemeltetniük, viszont ezt nem tudják egyelőre teljesíteni.

Ruszkai Zoltán, a kistarcsai kórház főorvosa elmondta, a felkészülési szakaszban 22 intenzív ágyuk volt, most már 34-re bővítették a kapacitást, és könnyen lehet, hogy még ez sem lesz elég.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.