„Az USA szándékosan állítja feje tetejére a helyzetet, Oroszországot vádolva az élelmiszerválságért”

Fotó: Pixabay
not image

Koós Alexandra

2022. május 12. - 22:46

Az orosz diplomata szerint Washington „makacsul elutasítja, hogy felelősséget vállaljon saját külgazdasági hibáiért”.

Anatolij Antonov, Oroszország washingtoni nagykövete nemrégiben kijelentette, az Egyesült Államok „szándékosan feje tetejére állítja a helyzetet”, amikor azt állítja, hogy az élelmiszer-ellátási válságért Oroszország tevékenységei a felelősek, amelyeket a Fekete- és Azovi-tenger vizein hajt végre.

Hozzátette, a kijevi hatóságok kikötői munkálatai akadályozzák meg, hogy a hajók élelmiszert és egyéb árukat szállítsanak más államokba, emellett továbbra is figyelmen kívül hagyják azokat az orosz erőfeszítéseket, amelyek a humanitárius folyosók megnyitását céloznák.

Hangsúlyozta, miszerint Washington „makacsul elutasítja, hogy felelősséget vállaljon saját külgazdasági hibáiért”, miközben kifejtette, hogy nem helytállóak azok a kijelentések, amelyek szerint az oroszellenes korlátozások nem károsítják az élelmiszer- és műtrágyaellátást.

Az orosz diplomata a Telegramon közzétett bejegyzésben arra utalt, miszerint Moszkva „mélyen aggódik a globális élelmiszerpiacokon kialakult helyzet miatt”, emellett továbbra is „jóhiszeműen teljesíti” a nemzetközi exportszerződésekre vonatkozó kötelezettségeit a mezőgazdasági áruk és műtrágyák kapcsán.

Szergej Lavrov korábban megerősítette, hogy Oroszország intézkedései „sosem befolyásolták, illetve sosem befolyásolhatják” a globális élelmiszerválságot, majd a nyugati korlátozásokat tette felelőssé azért, hogy tönkretették a logisztikai és szállítási láncokat, amelyek hosszú évek óta álltak fenn világszerte.

A TASS beszámolójából kiderül, miszerint az orosz külügyminiszter arról is megjegyzést tett, hogy a kijevi rezsim több tucat ukrán hajót tart vissza attól, hogy élelemiszereket szállítsanak globálisan.