Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
368,33 Ft
Euró
395,52 Ft
Font
468,04 Ft
Bitcoin
67,152 $

Felmérés: ennyi pénzre van szükség ahhoz, hogy valaki gazdagnak mondhassa magát

De arra is fény derült, hogy sokak számára fontosabb az idő, mint a több pénz.

...svg content...Fotó: Unsplash
Észak-Amerika

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

A Charles Schwab & Co által végzett 2023-as felmérés eredményei alapján az amerikaiak úgy becsülik, hogy 2,2 millió dolláros (több mint 810 millió forint) nettó vagyon szükséges ahhoz, hogy gazdagnak tekintsék őket. Azonban jelentős eltérést mutat a vélt vagyoni követelmény és a magukat gazdagnak érzők tényleges nettó vagyona. Kifejtik: a kutatás során 1000 amerikait kérdeztek meg a vagyon definíciójáról és arról, hogy mennyire érzik magukat ma gazdagnak. A válaszadók 48%-a arról számolt be, hogy gazdagnak érzi magát, ugyanakkor az átlagos nettó vagyon ebben a csoportban lényegesen alacsonyabb, átlagosan mintegy 560 000 dollár (több mint 206 millió forint).

Ez a számadat generációnként változik, az ezredfordulósok a legnagyobb valószínűséggel számoltak be arról, hogy ma gazdagnak érzik magukat – írja a Portfolio a Yahoo Finance cikkére hivatkozva. Ám az eredmények mindemellett arra is rámutattak, hogy az amerikaiak a pénzügyi mérőszámokon túl hogyan határozzák meg a gazdagságot. Amikor arra kérték őket, hogy írják le, mit jelent számukra gazdagnak lenni, a válaszadók gyakrabban említették a jóléthez kapcsolódó szempontokat, semmint a pénzbeli vagy vagyonalapú meghatározásokat. Sokan például a nagy mennyiségű pénzzel szemben előnyben részesítették a teljes értékű magánéletet vagy az élmények élvezetét. Soron kívül Vitézy azonnal reagált Karácsony bejelentésére – szerinte Karácsony akár le is mondhatna

De ugyanígy a munka és a magánélet egészséges egyensúlyának fenntartását is. A felmérés egyúttal feltárta az idő fontosságát a pénzzel szemben, és kiderült, hogy a résztvevők 61%-ának fontosabb az idő, mint a több pénz. Ez a preferencia a baby boomerek körében volt a legerősebb – jegyzik meg. A boomerek 67%-a értékelte az időt a pénzzel szemben, szemben az X generáció 59%-ával, az ezredfordulósok 56%-ával és a Z generáció 58%-ával. Továbbá arra is fény derült, hogy az amerikaiak mindössze 35%-a dokumentálta hivatalosan pénzügyi céljait. Ezzel szemben az amerikaiak többsége nem rendelkezik hivatalos pénzügyi tervvel (a válaszadók 65%-ának egyáltalán nincs ilyene).

Azok közül, akik már elgondolkodtak a pénzügyi tervezésen, 40% ismerte el, hogy dokumentálniuk kell céljaikat, ami azt jelzi, hogy felismerték a fontosságát, a cselekvés viszont még várat magára. További 26% egyáltalán nem gondolkodott pénzügyi tervezésen – írják a részletes eredményekre hivatkozva. Korábban egyébként arról is beszámoltunk, hogy egy felmérés szerint a magyarok közel negyede otthonát tartja a legféltettebb kincsének, sokan pedig csak dolgozni járnak el otthonról. Míg ebben a cikkben arra tértünk ki, hogy nemzetközi kutatások alapján minden második dolgozót érinthet a kiégés jelensége, ami több szempontból is aggasztó.

Ursula von der Leyen maradhat az Európai Bizottság elnöke

Az Európai Tanács tagjai informális munkavacsorán vitatják meg, kiket jelöljenek az Európai Unió vezető pozícióiba.