Az USA felszólítja Oroszországot, fedje fel, hol vannak az elfogott amerikai harcosok

Fotó: Joe Biden amerikai elnök beszédet mond az arlingtoni nemzeti temetőben az Egyesült Államok haderőinek szolgálatában elesett katonák tiszteletére tartott emlékezés napján, 2022. május 30-án. MTI/EPA/Michael Reynolds
not image

Hujber Dávid

2022. június 24. - 07:22

Látható módon az USA nem elégedett Oroszország kommunikációjával, miközben továbbra is keveset tudnak a két elfogott amerikai harcosról.

Sok amerikai döntött úgy, hogy beáll az ukrán hadseregbe az oroszok ellen. Egyesek már nincsenek az élők sorában, míg két amerikai állampolgárt elfogtak, akik állítólag Harkov közelében harcoltak, amikor az oroszok lefegyverezték őket.

Az USA megdöbbent az oroszok nyilatkozatán, amikor azt mondták, nem zárható ki a halálbüntetés, mivel a két amerikai bűncselekményeket követhetett el, és nem vonatkozik rájuk a genfi egyezmény.

Az Egyesült Államok oroszországi nagykövetsége a héten nyomást gyakorolt a Kremlre, hogy fedjék fel a két alabamai férfi tartózkodási helyét, akiket Ukrajnában fogtak el, miközben az országot védték az orosz megszállók ellen.

Az egyik elfogott amerikai édesanyja számolt be a nyomásgyakorlásról, miután szinte semmit nem tud a fiáról. Miközben az oroszok zsoldosoknak tekintik a két amerikait, a család hangsúlyozza, erről szó sincs, csak önkéntesek voltak.

Emiatt azon a véleményen vannak, hogy rájuk is vonatkozik a genfi egyezmény, ami többek között humánus bánásmódot ír elő. Oroszország pedig azt mondja, a két amerikai veszélyeztette az ország és az általa ellenőrzés alá vont donyecki és luhanszki népköztársaságok katonáinak életét – írja a The Guaridan.