Fellebbezhetnek a Donyeckben halálraítélt brit harcosok

Gyenyisz Pusilin, a függetlenségét önhatalmúlag kikiáltó, délkelet-ukrajnai "Donyecki Népköztársaság" vezetõje a szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon 2022. június 16-án. MTI/EPA/Anatolij Malcev
not image

Nagy Noel

2022. június 23. - 09:57

Az egyik brit harcos ügyvédje jelezte, hogy kollégáival együtt már megkezdték a fellebbezés szövegének előkészítését.

Nagy felháborodást keltett, hogy Sean Pinner és Aiden Aslin brit, valamint Saadoun Brahim marokkói állampolgárságú harcosokat halálraítélték a „Donyecki Népköztársaság” nevű orosz bábállam bíróságai.

Az önálló és független működéssel túlságosan nem rendelkező donyecki hatóságok döntésére sokan úgy tekintettel, hogy ezt a Kreml parancsára hozták meg, ráadásul az eljárásjogi szabályok, valamint az alapvető jogok tiszteletben tartása sem érvényesült túlságosan.

A brit hatóságok azóta igyekeznek mindent megtenni annak érdekében, hogy valahogy feloldják ezt a helyzetet, Pinner ügyvédje pedig, Julia Cerkovnyikova bejelentette, kollégáival együtt már megkezdték a fellebbezés teljes szövegének előkészítését – írja a The Guardian.

A brit hatóságok „kamupernek” nevezték a halálos ítélettel záródó tárgyalást, az egyik brit parlamenti képviselő szerint a három férfit gyakorlatilag túszként tartják fogva. A harcosok azzal érveltek, hogy az ukrán hadseregben harcoltak, ezért a Genfi Egyezmény alapján hadifogoly-státusz járna nekik.

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

A „Donyecki Népköztársaság” hivatalos zsoldostevékenység és a donyecki alkotmányos rend megdöntésére és a hatalom átvételére való törekvés miatt ítélte a halálra a három férfit, akik azóta is az ügy megoldására várnak.

A korábbi FSZB-s Igor Girkin tevékenységének köszönhetően létrejött donyecki szakadárállam egyébként a különböző beszámolók alapján teljesen működésképtelen volt mindig is, a szakadárok még egymás között is folyamatosan hadakoznak és az állítólagos állam tényleges vezetése a 2014-es kikiáltás óta nem igazán történt meg.