Dollár
431,86 Ft
Euró
423,55 Ft
Font
482,91 Ft
Bitcoin
20,069 $

Újabb jó hír érkezett a Pfizer oltóanyagáról

Fotó: MTI/Varga György
not image

Borbély Fanni

2021. május 10. - 19:07

Két vizsgálat is kimutatta, hogy a vakcina több mint 95 százalékos hatékonysággal képes védelmet nyújtani az először Dél-Afrikában és az Egyesült Királyságban azonosított variánsok okozta súlyos megbetegedés ellen.

A Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcina rendkívül hatékonyan véd a két veszélyes változat által okozott súlyos megbetegedésekkel szemben – derült ki két szerdán közzétett tanulmányból.

Soron kívül Orosz külügy: a fegyverek szállításával az USA vérbe fojtja Ukrajnát

A tanulmányok, amelyek a vakcina Katarban és Izraelben történő valós használatán alapulnak, azt mutatják, hogy az oltóanyag képes megelőzni a legrosszabb végkimenetelű – többek között a súlyos tüdőgyulladásos – betegségeket is, amelyeket a B.1.1.7, az először az Egyesült Királyságban azonosított változat és a B.1.351, az először Dél-Afrikában azonosított változat okozhat.

Habár már a korábbi kutatások is azt sugallták, hogy a B.1.1.7 fertőzőbb és halálosabb, mint más változatok, a vakcinák még mindig jól működtek ellene. A B.1.351 ellen azonban a vakcinák kevésbé tűntek hatékonynak a korábbi tanulmányok adatai alapján.
Az egyik új tanulmány, amely a New England Journal of Medicine című orvosi folyóiratban jelent meg, több mint 200 ezer emberre vonatkozó információkon alapul, amelyeket a katari nemzeti koronavírus-adatbázisokból nyertek ki február 1. és március 31. között.

Ez idő alatt a változatok széles körben elterjedtek a térségben: a február 23. és március 18. között végzett szekvenálás azt mutatta, hogy az ebben az időszakban regisztrált koronavírus-fertőzések nagyjából felét a B.1.351, a megbetegedések 44,5 százalékát pedig a B.1.1.7 variáns okozta.

Többszörös elemzések során a kutatók megállapították, hogy a vakcina 87-89,5 százalékban hatékony volt a B.1.1.7 vírus okozta fertőzés megelőzésében azoknál az embereknél, akik esetében legalább két hét telt el a második dózis beadása után. A B.1.351 variánssal való fertőzés megelőzésében 72,1-75 százalékos volt a hatékonyság azok körében, akik már átlépték a kéthetes időintervallumot.

A tanulmány egyik szerzője, Laith Abu-Raddad, a Weill Cornell Medicine-Qatar fertőző betegségekkel foglalkozó epidemiológusa szerint még ez a kissé csökkent hatékonyság is remek hír a B.1.351 fertőzéssel szemben:

“Egy olyan változatról beszélünk, amely valószínűleg a legveszélyesebb az összes aggodalomra okot adó változat közül. Ez nem az a 95 százalék, amit reméltünk, de a 75 százalék is igazán nagyszerű”.

A vakcina rendkívül hatékony védelmet nyújtott a legrosszabb kimenetelű variánsok ellen: összességében 97,4 százalékos hatékonysággal megelőzte a koronavírus bármely formája okozta súlyos, kritikus vagy halálos megbetegedést, és 100 százalékos hatékonysággal megelőzte a B.1.1.7 vagy B.1.351 által okozott súlyos, kritikus vagy halálos megbetegedést. (Ez a csekély hatékonyságbeli különbség valószínűleg annak a ténynek az eredménye, hogy a mintanagyság kisebb volt a dokumentált változattal rendelkező betegek alcsoportjaiban, árulta el Dr. Abu-Raddad).

A második új tanulmányt, amely a The Lancet című folyóiratban jelent meg, az izraeli egészségügyi minisztérium és a Pfizer kutatói készítették közösen. A tanulmány több mint 230 ezer koronavírus-fertőzésen alapul, amelyeket január 24. és április 3. között regisztrálták Izraelben. Ebben az időszakban a B.1.1.7 vírus okozta az összes koronavírusos megbetegedés közel 95 százalékát az országban, ahol a lakosság több mint felét beoltották a vírus ellen.

A kutatók megállapították, hogy a vakcina több mint 95 százalékos hatékonysággal védett a koronavírus-fertőzés, a kórházi kezelés és a halálozás ellen a 16 éves és annál idősebb, teljesen beoltott személyek körében. Az idősebb felnőtteknél is jó eredményeket produkált, ugyanis a 85 évesnél idősebbek körében a vakcina több mint 94 százalékos hatékonysággal védett a fertőzés, a kórházi kezelés és a halálozás kockázata ellen.

Ahogy nőtt a teljesen beoltott emberek aránya az egyes korcsoportokban, úgy csökkent a koronavírus-fertőzések előfordulása az adott korosztályban – állapították meg a kutatók. A fertőzési arányok csökkenése azonban egyes korcsoportokban jobban illeszkedett az oltási kapacitás növekedésének időzítéséhez, mint az országos zárlat kezdetéhez. Az eredmények azt sugallják, hogy Izraelben a gyors ütemű oltás volt felelős a fertőzések csökkenéséért a lakosság körében – írja a The New York Times.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.