A Pfizer és az AstraZeneca első adagja is jelentős védelmet nyújt az időseknek

Fotó: MTI/Bús Csaba
not image

Borbély Fanni

2021.május.6 - 22:04

A dél-koreai járványügyi ügynökség tájékoztatása alapján az AstraZeneca és a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcinájának már az első dózisa is legalább 86 százalékos védelmet nyújt a fertőzés ellen a 60 évesnél idősebb emberek esetében.

A dél-koreai kutatás február 26-án indult, s két hónapig vizsgálták a résztvevőket: a 3,5 millió 60 év feletti résztvevő bevonásával készült kutatás alatt összesen 521 133-an kapták meg a Pfizer/BioNTech vagy az AstraZeneca oltóanyagának első adagját.

Az első dózis beadását követően a regisztrált 1237 fertőzöttből csupán 29 került ki a két oltóanyag valamelyikével beoltottak csoportjából, ez alapján pedig a Pfizer/BioNTech vakcinájának első adagja 89,7 százalékos, míg az AstraZeneca 86 százalékos hatékonyságot mutatott a fertőzés megelőzésében, két héttel a beadás után.

A szöuli egészségügyi minisztérium szerdán jelezte, hogy a koronavírus dél-koreai halálos áldozatainak körülbelül 95 százaléka 60 éves vagy ennél idősebb volt, ezek a vakcinák pedig jelentősen csökkentik a halálesetek kockázatát.

Habár Dél-Koreában igen komoly hangsúlyt fektetnek az oltásokra, a helyi egészségügyi szakértők szerint igen kevés az esély arra, hogy a közeljövőben elérik a nyájimmunitást, a tervek szerint ugyanis szeptemberig a teljes lakosság 70 százalékát be akarják oltani, eddig azonban csak a lakosság 6,7 százaléka kapta meg valamely oltóanyagot.

Szerdától azok a dél-koreaiak, akik korábban mindkét dózist megkapták, továbbá nem mutatják a koronavírus tüneteit, mentesülnek a külföldről hazatérők számára előírt kéthetes karanténkötelezettség alól, a kormány pedig valószínűleg ösztönzőleg hozta meg a döntést, az oltási hajlandóság növelésére.

A KDCA tájékoztatása szerint kedd éjfélig 676 új fertőzést regisztráltak az országban, a járvány kezdete óta pedig összesen 124 945 ember fertőződött meg, és 1847 ember vesztette életét a fertőzésben.