Íme a tökéletes zöld örökmozgó – műanyaghulladékkal valósítanák meg a karbonbefogást

Jeff Fitlow
not image

Kulcsár Péter

2022. április 7. - 18:44

Két legnagyobb környezeti problémánk a több tonna használhatatlan műanyaghulladék, valamint a több tonna szén-dioxid, amely káros gázok kibocsátásával kerül a légkörbe – egy új eljárás az előbbit használja fel az utóbbi megkötésére.

A Rice Egyetem kutatócsapata által kifejlesztett technika egy meglévő, pirolízisen alapuló műanyag-újrahasznosítási módszer variációja, ami az anyagok hőbomlását jelenti magas hőmérsékleten, inert atmoszférában.

Az eljárás azzal kezdődik, hogy a műanyaghulladékot porrá őrlik, majd kálium-acetáttal keverik össze, ezt követően 45 percig 600 Celsius-fokon melegítik, ezáltal a műanyagporból nanoszintű pórusokkal teli szorbensrészecskék keletkeznek, amelyek rendkívül hatékonyan fogják fel a levegőben lévő szén-dioxid-molekulákat.

Minden egyes részecske szobahőmérsékleten saját súlyának 18 százalékát képes korlátlan ideig szén-dioxidban tárolni.

Ha azonban körülbelül 75 Celsius-fokra melegítik, a részecske felszabadítja a csapdába esett szén-dioxidot, amelyet később olyan termékek előállításához használhatnak fel, mint például üzemanyagok vagy építőanyagok. A szorbens részecske ezután újra felhasználható, mivel pórusainak körülbelül 90 százaléka újra kinyílik, amikor a szén-dioxid felszabadul.

A részecskék kezdeti létrehozásakor viasz keletkezik melléktermékként, amelyet mosó- vagy kenőanyagokban lehetne felhasználni, és ami ennél is fontosabb, hogy míg az általánosan használt műanyagokat, mint például a polipropilént vagy a nagy és kis sűrűségű polietilént általában nehéz kémiailag újrahasznosítani, ideálisakká válhatnak karbonbefogás szempontjából.

Tudósok becslése szerint az említett szorbensből készült szűrők használatának költsége tonnánként körülbelül 21 amerikai dollár lenne, ami így kétszer olcsóbb technológiai megoldásnak számítana, mint a jelenleg alkalmazott procedúrák.

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja