Tajvan: a kínai kémballonos incidenst „nem kellene eltűrnie” a nemzetközi közösségnek

Fotó: Caj Jing-ven tajvani elnök sajtótájékoztatót tart Tajpejben 2022. december 27-én, amelyen bejelentette, hogy a kormány négy hónapról ismét egy évre emeli a kötelező katonai szolgálat időtartamát. Az elnök azzal a fenyegetéssel indokolta a döntést, amelyet "Kína jelent Tajvan számára". MTI/EPA/Ritchie B. Tongo
Észak-Amerika
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Elmondásuk szerint a Kínai Kommunista Párt kormányának ilyen jellegű akciói ellentétesek a nemzetközi joggal, emellett megsértik más országok légterét és szuverenitását.

Tajvan vasárnap közölte, miszerint a nemzetközi közösségnek „nem kellene eltűrnie” egy olyan incidenst sem, mint amikor kínai kémballon tűnt fel néhány napja az Egyesült Államok és Latin-Amerika felett.

Soron kívül Esztergomi robbantás: szlovák bombát használt az elkövető a TEK ellen

„A Kínai Kommunista Párt kormányának ilyen jellegű akciói ellentétesek a nemzetközi joggal, emellett megsértik más országok légterét és szuverenitását”

– áll a tajvani külügyminisztérium közleményében.

Majd felszólították a kínai kormányt, hogy „azonnal hagyjon fel minden ehhez hasonló, regionális instabilitást okozó magatartással”, s ez a kijelentés nem meglepő annak fényében, hogy Tajpej felett már többször is észlelték efféle eszközök megjelenését.

2021-ben és 2022-ben is volt hasonló eset

A tajvani nemzetvédelmi minisztérium állítása szerint 2021 szeptemberében és 2022 februárjában olyan léggömbök jelentek meg a szigetország égboltján, amelyekről úgy vélték, hogy az időjárási jelenségek megfigyelésére alkalmazzák – írta a CNN.

Az nem derült ki, hogy ezek az elemek ugyanolyan típusúak voltak-e, mint az, amelyik kilövését Joe Biden amerikai elnök rendelte el szombaton, bár ezt Peking nem igazán díjazta, mondván, a kémballonnak titulált eszköz valójában egy „civil ballon” volt.

Később arról számoltak be, hogy az USA azt tervezi, begyűjti és elemezni fogja a kilőtt szerkezet elemeit, miközben Kína határozottan állította, hogy ez az egész a véletlen műve volt, s a média célja a feszültségkeltés.