Nemsokára külföldön is forgalomba helyeznék az orron át beadható Szputnyik-oltóanyagot

Fotó: SputnikVaccine.com
not image

Kornis Vivien

2021. november 29. - 05:14

Az orosz állami befektetési alap bejelentette, hogy jövőre megkezdenék az orron át adható koronavírus elleni oltóanyag exportálását.

Kirill Dmitrijev, az orosz állami befektetési alap vezetője november 24-én közölte, hogy Oroszország jövőre megkezdené az orron át beadható Szputnyik koronavírus elleni vakcina exportálását – számolt be a The Epoch Times a Reuters hírügynökségre hivatkozva.

Az orosz közvetlen befektetési alap, az RDIF – mely az Oroszországban fejlesztett és gyártott koronavírus elleni vakcinájának külföldön történő forgalmazásáért felelős – azt követően jelentette be az orron át beadható oltóanyag exportálására vonatkozó terveit, hogy Vlagyimir Putyin elnök a múlt héten felvette az emlékeztető oltás.

Putyin idén áprilisban kapta meg az első dózis Szputnyik V-t, a múlt héten a Szputynik Light névre keresztelt ‘booster’ vagy emlékeztető dózist is beadatta. 

A TASZSZ orosz állami hírügynökségnek adott nyilatkozatában elmondta, hogy először arra kérték, lélegezzen be, majd fecskendőn keresztül beadták neki az oltóanyagot. Putyin azt is elárulta, hogy a vakcina felvétele után nem tapasztalt mellékhatásokat, és az emlékeztető dózist a szakemberek javaslatára adatta be magának, miután pontosan hat hónappal az első adag után csökkenni kezdett az antitest-szintje. 

A The Lancetben februárban megjelent tanulmány szerint a rekombnináns adenovírus alapú, két dózisból álló Szputnyik V 91,6 százalékos hatékonyságot mutatott a koronavírus okozta megbetegedés ellen a 18 évnél idősebb felnőttek esetében. Az oltóanyaggal beoltott 16.427 személyből 45-en tapasztaltak súlyos mellékhatásokat és hárman elhunytak, a tanulmány azonban arra a következtetésre jutott, hogy a halálesetek egyike sem függ össze a vakcinával.

A Szputnik V első komponensét tartalmazó Szputnik Light egy “önálló, egyszeri oltóanyag”, amely a honlapja szerint több mint 80 százalékos hatékonysággal bír a fertőzés ellen.

A becsült adatok szerint Oroszország teljes lakosságának eddig csupán közel 36 százaléka került teljes mértékben immunizálásra az oltóanyagokkal, ez pedig rendkívül alacsony átoltottsági aránynak tekinthető. 

A járványhelyzet romlása és az esetszámok növekedése miatt Putyin az oltásokkal kapcsolatos bizonytalanságra és az oltásellenességre reagálva a vakcina felvtelére biztatta az oroszokat, míg a betegségre és annak súlyos következményeire figyelmeztetett. 

Nem értem, mi történik. Megbízható és hatékony vakcinával rendelkezünk. A vakcina ténylegesen csökkenti a megbetegedés, a súlyos szövődmények és az elhalálozás kockázatát” – jelentette ki az elnök. 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyelőre nem hagyta jóvá a Szputnyik V-t, miután szeptemberben gyártási aggályok vetődtek fel az oltóanyaggal kapcsolatban, melyek miatt leállították az engedélyezési folyamatokat.