Erős immunválaszt vált ki az egyadagos Szputnyik Light

Az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcina második adagja ampullákban a Szent János Kórház oltópontján 2021. április 23-án. MTI/Koszticsák Szilárd
not image

Borbély Fanni

2021. november 4. - 05:51

A Moszkvában előállított, egyadagos koronavírus elleni vakcina biztonságos és megfelelő védelmet nyújt a fertőzés legsúlyosabb kimenetele ellen – állapította meg egy vezető orvosi folyóiratban megjelent új tudományos tanulmány.

A Lancet című folyóiratban kedden közzétett kutatás szerint a készítmény megbízhatóan serkenti az antitestek képződését. A korábbi tanulmányokra hivatkozva a kutatócsoport kijelentette, a Szputnyik Light 78,6 százalékos hatékonyságot mutatott, közel 88 százalékkal csökkentve a kórházi kezelések kockázatát, az elhalálozás kockázatát pedig 85 százalékkal csökkentette.

A tanulmány szerzői arra a következtetésre jutottak, hogy “a Szputnyik Light jó biztonsági profillal rendelkezik, és erős humorális és celluláris immunválaszt vált ki” az antitestekkel rendelkező, valamint nem rendelkező személyek esetében egyaránt. A tesztben résztvevők egészségi állapotát január óta figyelik, azóta pedig egyáltalán nem számoltak be súlyos mellékhatásokról.

A Szputnyik Light-ot, amely a Szputnyik V két dózisú vakcina első komponenséből áll, már engedélyezték Oroszországban, és emlékeztető oltásként is alkalmazzák azoknál, akik már megkapták az első két dózist. A tanulmány szerint az antitestekkel rendelkezők esetében egészen megdöbbentő, “98,4 százalékos kezdeti védettségi hatékonyságot” sikerült elérni.

Az RT azt írja, a korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a Szputnyik Light képes masszív védelmet nyújtani a delta variáns ellen is; az eredmények hatására pedig a múlt hónapban az indiai gyógyszeripari óriás, a Dr. Reddy’s Laboratories közölte, hogy saját vizsgálatokat fog végezni annak kiderítésére, hogy az oltóanyag alkalmazható-e más típusú vakcinák harmadik oltásaként is, illetve használható-e gyermekek oltására.