Dollár
383,19 Ft
Euró
392,47 Ft
Font
464,06 Ft
Bitcoin
24,818 $

Szputnyik-Light – így hívják az új orosz járvány-megsemmisítő vakcinát

Cannes, 2021. január 10. A Pfizer-BioNTech amerikai-német cégek új koronavírus elleni oltását kapja meg egy egészségügyi dolgozó a cannes-i Fesztiválpalotában 2021. január 9-én. MTI/EPA/Sebastien Nogier
not image

Kulcsár Péter

2021. január 13. - 01:20

Orosz kutatók kifejlesztették az augusztusban hitelesített Szputnyik V védőoltás könnyedebb változatát, amit kifejezetten azoknak az országoknak szánnak, ahol hirtelen megemelkedett a covid-páciensek száma az elmúlt hetekben.

Orosz kutatók kifejlesztették az augusztusban hitelesített Szputnyik V védőoltás könnyedebb változatát, amit kifejezetten azoknak az országoknak szánnak, ahol hirtelen megemelkedett a covid-páciensek száma az elmúlt hetekben.

Soron kívül Eljött a nap, újra jár a 3-as metró a déli szakaszon

A leegyszerűsített vakcinát jelenleg 150 moszkvai és szentpétervári önkéntesen tesztelik, a kormány pedig hamarosan jóváhagyhatja a vészhelyzeti alkalmazását. Az egészségügyi hatóságok információi szerint mindezidáig egymilliónál is több orosz állampolgár kapta meg a Szputnyik V oltóanyag mindkét dózisát.

A Szputnyik-Light névre keresztelt verzió az eredeti vakcinával ellentétben egyetlen adag után már képes kifejteni a hatását. Az orosz állami befektetési alap elnöke, Kirill Dmitrijev hétfői sajtótájékoztatójában elmondta, a védőoltás azon országok számára jelenthet ideiglenes megoldást, ahol hirtelen megugrott a fertőzöttek és az áldozatok száma.

Több kormány is arra kényszerült, hogy meghosszabbítsák a második dózis beadásának időpontját, mivel nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű vakcina – adta hírül a Reuters. A Szputnyik V-ből eddig 300 ezer fiolát exportált Oroszország Argentínába, de már mások is jelezték, igényt tartanának a készítményre.

Vlagymir Putyin korábban bejelentette, hogy a Szputnyik-Light nem nyújt akkora védettséget, mint nagyobbik testvére, viszont még így is 85 százalékos hatékonysági mutatóval rendelkezik, ami elegendő lehet ahhoz, hogy kialakuljon a lakosság körében a nyájimmunitás.

A vakcina fejlesztéséért felelős Gamaleja Intézet igazgatója, Alekszandr Gincburg akadémikus professzor elmondta, a Szputnyik V egyetlen adagja után 3-4 hónapig tarthat a természetes védőimmunitás.