Dollár
383,19 Ft
Euró
392,47 Ft
Font
464,06 Ft
Bitcoin
24,818 $

Oroszország jóváhagyta az egydózisú “Szputnyik Light” vakcinát

Fotó: Az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcina második adagja ampullákban a Szent János Kórház oltópontján 2021. április 23-án. MTI/Koszticsák Szilárd
not image

Kornis Vivien

2021. május 6. - 16:24

A vakcina fejlesztői csütörtökön bejelentették, hogy az orosz hatóságok jóváhagyták a Szputnyik V koronavírus elleni védőoltás egydózisú változatát.

Az orosz oltóanyagok fejlesztését finanszírozó, és külföldi gyártását menedzselő Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RDIF), mely a Szputnyik Light létrejöttéhez is forrást biztosított, közölte, hogy az egydózisú vakcina 79.4 százalékos hatékonysággal bír – összehasonlításképpen: a kétadagos Szputnyik V 91.6 százalékot képes produkálni. 

Soron kívül Továbbra sem kapják meg a támogatást a független benzinkutak, elkerülhetetlennek tűnik a sztrájk

Az RDIF nyilatkozata szerint az eredményeket a 2020. december 5. és 2021. április 15. között Oroszország bizonyos részein lezajlott tömegimmunizációs program keretében, az oltástól számított 28. napon begyűjtött adatok alapján állapították meg.

A Szputnyik V alkalmazását már több mint 60 országban jóváhagyták, de az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) egyelőre nem engedélyezte az alkalmazását – írja a The Straits Times.

Moszkva augusztusban engedélyezte a Szputnyik V vakcinát, mielőtt megkezdték volna a széleskörű klinikai teszteket, de a The Lancet vezető orvosi szaklap szerint az oltóanyag biztonságos, és két dózisa több mint 90 százalékos hatékonyságú. 

A Szputnyik V-t fejlesztő, állami fenntartású Gamaleja Kutatóintézet és az RDIF februárban megkezdte az oltóanyag harmadik fázisú tesztjeit számos országban, beleértve Oroszországot, az Egyesült Arab Emírségeket és Ghánát. Összesen 7000 ember vesz részt a vizsgálatban, az eredmények pedig még idén megszülethetnek. 

Eddig több mint 20 millióan kapták meg a Szputnyik V koronavírus elleni védőoltásának első dózisát.