Szlávik szerint még nincs itt a negyedik hullám

Fotó: Egy nő megkapja a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina harmadik, emlékeztető adagját a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ oltópontján 2021. augusztus 3-án. MTI/Bruzák Noémi
not image

Hujber Dávid

2021. augusztus 4. - 11:13

Ugyanakkor egyáltalán nem zárható ki, hogy Magyarországon is lesz negyedik hullám, és az újabb áldozatokat követelhet.

Szlávik János a Mokkának adott interjúja elején arról beszélt, hogy szerinte még nincs itt a negyedik hullám, bár nem zárható ki, hogy Magyarországon is be fog következni, mint más országokban, csak lehetséges, hogy enyhébb formában.

„Én ezt nem mondanám még negyedik hullámnak, vélhetően a következő hetekben, hónapokban emelkedni fog az esetek száma, de tény az, hogy nehéz elképzelni, ha a világ szinte valamennyi országában már elindult ez a negyedik hullám, hogy ez Magyarországon, vagy a környező országokban nem lenne így.”

„Egyelőre azért ne aggódjunk, ezek a számok még nem utalnak arra, hogy komoly gond lenne. Van olyan ország, ahol a lakosság szinte 100%-át beoltották, és ott nem lesz negyedik hullám. Mondjuk ki azt, hogy igenis, ha egy nagyon komoly átoltottság lenne, akkor nem lenne negyedik hullám.”

„De miután nincs komoly átoltottság, sajnos van arra esély, hogy az esetek száma emelkedni fog, ráadásul azt is tudnunk kell, hogy a beoltottak is megfertőződhetnek, viszont a beoltottak vagy tünetmentesek maradnak, vagy nagyon enyhe tüneteik lesznek.”

Három rendezvény idejére is felfüggesztik a magyar járványügyi korlátozásokat

„Egy tünetmentes oltott, aki nem végeztet magán tesztet, nem tudja, hogy ő hordozza mondjuk a delta variánst. Ezt most már Amerikában megfigyelték, leteszteltek nagyon sok olyan embert, akik teljesen tünetmentes és oltott volt, és volt közöttük fertőzött, de ez nem baj.”

„Járványügyileg igen, de az egyén szempontjából nem, mert ha be van oltva, akkor ő nagy valószínűséggel nem lesz súlyos beteg, és ez a lényeg.”