Három rendezvény idejére is felfüggesztik a magyar járványügyi korlátozásokat

Tûzijáték Salgótarjánban a nemzeti ünnepen, 2019. augusztus 20-án. MTI/Komka Péter
not image

Nagy Noel

2021. augusztus 4. - 09:32

A Magyar Közlönyben megjelent legújabb rendelet értelmében három közelgő esemény ideje alatt nem lesznek hatályosak a magyar járványügyi korlátozások.

Már azt korábban is tudni lehetett, hogy az államalapítás ünnepe, augusztus 20 idején a kormány ideiglenesen feloldja a járványügyi korlátozásokat, hogy a több naposra tervezett rendezvénysorozat zavartalanul kerülhessen lebonyolításra.

Az Infostart is megjegyzi, hogy gyakorlatilag fesztiválszerű ünnep vár ránk a nemzeti ünneppel kapcsolatosan, amelyre külön engedményeket tettek. Mint most az új rendeletből kiderült, még kettő esemény kapott ilyen kivételes státuszt.

A Kormány 457/2021. (VIII. 3) kormányrendelete „Az augusztus 20-i állami ünnep, valamint egyes nemzetközi rendezvények megrendezésére vonatkozó eltérő szabályokról” címet viseli, amely frissen jelent meg a Magyar Közlönyben.

A benne foglaltak szerint három eseményre vonatkozóan nem kell alkalmazni a védelmi intézkedések második üteméről szóló kormányrendeletet, vagyis azt a jogszabályt, amely a legfrissebb járványügyi korlátozásokat tartalmazza.

A friss rendelet szerint tehát egyrészt augusztus 18-22. között, az államalapítás ünnepével összefüggő állami és önkormányzati események idejére fogják feloldani a korlátozások egy részét. A következő ilyen esemény a FEI Négyesfogathajtó Európa-bajnokság lesz, ami szeptember 2-5 között kerül megrendezésre.

Rögtön a versenyt követően pedig az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus idejére, szeptember 5-12 között is feloldják a korlátozásokat, ebből kifolyólag lesz 10 egybefüggő nap, amikor korlátozásmentes lesz Magyarország.