Sokkal jobb megoldás is létezik az izomgörcsökre víz helyett

Fotó: Flickr/Rick McCharles
Egészség/Életmód
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Ha épp egy izomgörccsel szenvedsz érdemes megfontolni, hogy ne a vízhez nyúlj, inkább vigyél be elektrolitokat: egy új kutatás kimutatta, hogy az elektrolitok bevitele segíthet megelőzni az izomgörcsöket.

A Nemzetközi Sporttáplálkozási Társaság folyóiratában megjelent, az Edith Cowan Egyetem (ECU) új kutatása megállapította, hogy azok az emberek, akik edzés közben és után elektrolitokat visznek be szervezetükbe, kevésbé voltak hajlamosak az izomgörcsökre, mint azok, akik tiszta vizet ittak.

Soron kívül Lezuhant egy repülőgép Szenicénél, ketten életüket vesztették

Az izomgörcsök általában fájdalmas jelenségek, melyek igen sok embert érintenek, különösen a sportban, ahol a maratoni futók 39, a rögbi játékosok 52 és a kerékpárosok 60 százalékát érinti.

Ken Nosaka vezető kutató, az ECU Orvostudományi és Egészségtudományi Karának vezetője elmondta, a tanulmány arra a bizonyítékra épít, hogy az elektrolithiány hozzájárul az izomgörcsökhöz. Sokan azt gondolják, hogy a kiszáradás izomgörcsöket okoz, éppen ezért tiszta vizet isznak edzés közben, hogy megakadályozzák az izomgörcsöket.

Ezek alapján megállapították, hogy azok az emberek, akik kizárólag sima vizet isznak edzés előtt, közben és után, valójában sokkal inkább hajlamosak a görcsökre, mely valószínűleg azért van így, mert a tiszta víz hígítja testünk elektrolitkoncentrációját, és nem pótolja az izzadás során elveszetteket.

Nosaka professzor azután kezdte el kutatni az izomgörcsök okait, miután rendszeresen szenvedett tőlük teniszezés közben. A vizsgálatban 10 férfi vett részt, akik 40–60 percig futottak futópadon egy forró (35 fokos) helyiségben, hogy testtömegük 1,5–2 százalékát elveszítsék verejtékezéssel, két különböző szituációban.

Az első vizsgálat során a résztvevőknek tiszta vizet adtak, a második vizsgálat során pedig elektrolitokat tartalmazó folyadékra cserélték azt. A résztvevők eközben elektromos stimulációnak voltak kitéve, hogy a kutatók izomgörcsöket váltsanak ki testükben, melynek lényege, hogy minél alacsonyabb volt a szükséges elektromos stimuláció mértéke, az érintett résztvevő annál inkább volt hajlamos az izomgörcsökre.

Az elektrolitok ásványi anyagok, beleértve a nátriumot, káliumot, magnéziumot és kloridot, melyek mind elengedhetetlenek az izom egészségéhez, és segítik a testet a víz felszívódásában. A szájon át alkalmazandó rehidratációs oldatok meghatározott arányban tartalmaznak elektrolitokat, melyek vízzel, sóval és cukorral vannak kiegészítve.

Nosaka professzor elmondta, hogy az elektrolitoknak számos előnyük van, mely nem csak a sportolóknak, de a lakosság számára is fontos lehet, ugyanis az elektrolitok létfontosságúak egészségünk megőrzéséhez, ugyanis segítik szervezetünket a víz felszívódásában, továbbá pótolják az izzadsággal vagy betegséggel elvesztett nélkülözhetetlen ásványi anyagokat.

Amennyiben edzés közben egy nagyobb megerőltetés után hányingert vagy émelygést tapasztalunk, tiszta víz helyett mindenképp rehidratációs folyadékot kell fogyasztanunk. Nosaka professzor további kutatásokat tervez a témában, hogy kiderítse az optimális elektrolitmennyiséget az izomgörcsök hatékony megelőzésére, valamint azt, hogy mindez miként segíthetné az állapotos nőket és az időseket.