Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
356,92 Ft
Euró
386,49 Ft
Font
454,30 Ft
Bitcoin
69,549 $

Hosszabb távon komoly negatív következményei lehetnek annak, ha sokat ül a gyerek

A gyerekkori sok ülés a szív megnagyobbodásához vezet, ami növeli a szív-és érrendszeri betegségek és az ezzel kapcsolatos halálozás kockázatát.

...svg content...Fotó: Unsplash
Tudomány

Koós Alexandra

Szerkesztő

Mindig hallani, olvasni arról, milyen egészségügyi következményei vannak a túl sok ülésnek, ebben a cikkünkben például azt részleteztük, egy kutatás szerint mi számít túl soknak, ha ülőmunkáról van szó. Ám ezek a megállapítások elsősorban a felnőttekre vonatkoznak, a gyerekekről nem esik szó. Egy új kutatás viszont a kicsikre fókuszált, és kiderült, hogy ha sokat ülnek, az számukra is fölöttébb kockázatos.

A Bristoli és Exeteri Egyetem, valamint a Kelet-Finnország Egyetem szakemberei egy átfogó kutatásba 1682 gyereket és serdülőkorút vontak be, hogy kiderítsék az ülés, illetve a mérsékelttől az erőteljesig terjedő mozgás hatását a szívre. Vizsgálatuk a világ legnagyobb és leghosszabb követéses, gyorsulásmérővel mért mozgásviselkedési megfigyelése volt – számolt be a HVG. Mint írják, rengeteg laborvizsgálatot végeztek, továbbá számos kapcsolódó tényezőt figyelembe vettek. Soron kívül Donáth Anna megint kiakadt Magyar Péterre, nem tudja, ki ő valójában

Például a társadalmi-gazdasági helyzetet, a szív- és érrendszeri betegségek családi anamnézisét, a vérnyomást, a pulzusszámot, a dohányzási szokásokat, de amit végül találtak, az elég aggasztó: a gyerekkori sok ülés a szív megnagyobbodásához vezet, ami növeli a szív-és érrendszeri betegségek és az ezzel kapcsolatos halálozás kockázatát, és mindez független volt az elhízástól vagy a magas vérnyomástól – emelik ki a cikkben.

A European Journal of Preventive Cardiology folyóiratban közölt eredményekből szerencsére az is kiderült, hogy a könnyű fizikai aktivitás csökkentheti ezt a fenyegetettséget. Ugyanis a napi 3–4 órás könnyű fizikai aktivitás 49%-kal csökkentette a szívizomtömeg növekedését, és a szív egészségének javulásához vezetett. Ennyi időt mozgással tölteni pedig nem nehéz, ebbe beletartozhat a játszóterezés, labdajátékok, kutyasétáltatás, frizbizés, bármi.

Korábban egyébként arról is beszámoltunk, hány lépést kell megtenni egy nap 60 év felett, hogy elkerüljük a szívbetegségeket. Ha pedig az idősek betartják ezt, nemcsak jó kondiban maradhatnak, hanem a szívbetegségeket is elkerülhetik. Míg ebben a cikkben arra tértünk ki, hogy izomépítő tablettán dolgoznak a kutatók, ami olykor az edzést is helyettesítheti. A kísérletek nagy haszonnal kecsegtetnek, pár év múlva pedig az emberekhez is eljuthat a tabletta.

Kövér László elmondta, miért nagyon fontos az embereknek a Fideszre szavazniuk

Kövér László szerint ilyen súlyos kihívás előtt még nem állt Európa és Magyarország, ami egyúttal azt is jelenti, soha nem volt akkora tétje az uniós választásnak, mint most.