Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
367,15 Ft
Euró
392,89 Ft
Font
457,15 Ft
Bitcoin
66,757 $

Izomépítő tablettán dolgoznak a kutatók, ami olykor az edzést is helyettesítheti

A kísérletek nagy haszonnal kecsegtetnek, pár év múlva pedig az emberekhez is eljuthat a tabletta.

Fotó: Unsplash / Illusztráció
Orvostudomány

Koós Alexandra

Szerkesztő

Úgy tűnik, hamarosan egy tablettával szerezhetünk majd magunknak izmot, legalábbis egy kutatásból erre derült fény. Mint kiderült, az SLU-PP-332 vegyületről van szó, ami képes utánozni egy edzés fizikai hatásait, ugyanakkor Bahaa Elgendy, a St. Louis-i Washington Egyetem Orvostudományi Karának aneszteziológus professzora, az új vegyület fő kutatója azt is kiemelte: az edzést nem tudjuk kiváltani.

Mint mondta, a testmozgás minden szinten fontos, de adódhatnak helyzetek, amikor helyettesítőre lehet szükségünk. „Ilyenkor jöhet jól a tabletta” – tette hozzá. Az Index a Futurism portálra hivatkozva azt írja, a vegyület ígéretes eredményeket és kevés mellékhatást mutatott rágcsálósejtekben. De az is tény, hogy a Floridai Egyetem tavaly őszi, az SLU-PP-332-vel kapcsolatos tanulmánya alapján több állatkísérletre van szükség a biztonságosságának tesztelésére, mielőtt humán teszteket végeznének. Soron kívül Jelentős bővítés előtt állhat a Samsung gödi akkumulátorgyára

Kifejtik: a tabletta számos módon segíthet azoknak, akik betegség vagy testi fogyatékosság miatt nem tudnak edzeni, vagy akár azoknak is, akik gyorsan fogytak a súlycsökkentő gyógyszerektől, de még nem erősítették meg az izmaikat. Kiegészítheti az edzésprogramokat, hogy a betegek számára is több haszonnal járjon – jegyzik meg. A gyógyszer vegyületét az ösztrogénhez kapcsolódó receptorokként vagy ERR-ként ismert speciális fehérjékként több mint egy évtizedes tanulmányozás után azonosították.

Miután alaposan megvizsgálták e fehérjék szerkezetét és a másokhoz kötődő molekulákat, Elgendy és kollégái a szó szoros értelmében új molekulákat terveztek az ERR-ek szintézisére és utánzására – innen ered az új vegyület. A kísérletbe bevont rágcsálóknál javította az állóképességet, amikor futópadon futottak, ami embereknél is megkönnyítheti és hatékonyabbá teheti az edzéseket. De legalább öt év kell ahhoz, hogy az emberek bevehessék az SLU-PP-332-t, mivel továbbra is kísérleti fázisban van – áll a cikkből.

Korábban arról is írtunk, hogy mivel az ülőmunka következtében egyre többen küzdenek egészségügyi gondokkal, a San Diego-i Kaliforniai Egyetem (UCSD) kutatói annak jártak utána, mi számít túl soknak, ha ülőmunkáról van szó. Az már korábban is bebizonyosodott, hogy hogy az ülőmunka káros az egészségre, de most még több hasznos információra derült fény. Ebben a cikkben pedig arról számoltunk be, hogy meglepő nemek közötti különbséget fedtek fel a testmozgás terén egy új kutatásban.

Júniustól hét kínai város lesz elérhető közvetlen légijárattal Budapestről

A külgazdasági és külügyminiszter elmondta, hogy új közvetlen légi összeköttetés jön létre a két ország között.

Szerda este ismét pályára léphet Szoboszlai a Liverpoolban, élőben adja a tv

Nagy kérdés, hogy Szoboszlai Dominik mennyi lehetőséget kap Jürgen Klopptól, mert mostanában egyre többször jelölte a kispadra a magyar válogatott csapatkapitányát.

Súlyos baleset történt az M1-esen, felborult egy autó

Felborult egy autó az M1-es autópályán, ami miatt a hatóságokat azonnal a helyszínre riasztották, és az érintett szakaszon forgalomkorlátozás van érvényben.