Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
370,63 Ft
Euró
393,49 Ft
Font
460,87 Ft
Bitcoin
62,854 $

Meglepő nemek közötti különbséget fedtek fel a testmozgás terén egy új kutatásban

A Journal of the American College of Cardiology folyóiratban publikált tanulmány arra a megállapításra jutott, hogy a testmozgást illetően a nők állnak úgymond „nyerésre” a nemek közti képzeletbeli versenyben.

Fotó: Unsplash
Orvostudomány

Koós Alexandra

Szerkesztő

Egy új kutatás során összesen 412 413 amerikai felnőtt adatait elemezték, amelyhez a National Health Interview Survey adatbázisát használták fel. Az adatokat 1997 és 2019 között gyűjtötték, és a résztvevők 55%-a volt nő. A kutatók az adatbázisban szereplő, szabadidős fizikai aktivitásra vonatkozó felméréseket vették alapul, majd összehasonlították a nemekre jellemző eredményekkel, megvizsgálva a fizikai aktivitás gyakoriságával, intenzitásával és időtartamával való összefüggést.

Nem meglepő módon mindenki, aki rendszeresen eljárt edzeni, egészségesebb volt, ez a hatás azonban a nőknél még hangsúlyosabban megmutatkozott – írja az Origo a ZME Science online tudományos portálra hivatkozva. „Minden, rendszeres fizikai aktivitást folytató felnőtt esetében várhatóan alacsonyabb volt a halálozási kockázat az inaktívakhoz képest” – magyarázta Dr. Susan Cheng, a tanulmány vezető szerzője. Soron kívül Magasabb fokozatra emelték a terrorkészültséget Magyarországon

Érdekes módon azonban a halálozási kockázat a nőknél 24%-kal, a férfiaknál pedig 15%-kal csökkent. Ebben az összefüggésben a tudósok jellemzően a maximális előnyöket vizsgálták. Alapvetően egészségesebbek vagyunk, ha edzünk és egészségesek maradunk, de csak egy bizonyos pontig. Ha heti nyolc órányi testmozgást végzünk a hét minden napján, akkor nem igazán lesz további hasznunk egy újabb órából. A kutatók tehát azt a pontot keresik, ahol az előnyök csökkennek – részletezik.

De a cikkben azt is kiemelik: a mérsékelt vagy erőteljes aktivitás (például tempós séta vagy kerékpározás) esetében a férfiaknak körülbelül heti öt órából van a legnagyobb haszna, míg a nők ugyanilyen mértékű előnyöket már heti 2,5 óránál elérnek. Mindemellett a nők még nagyobb előnyökre tehetnek szert, ha heti öt órára növelik a mozgásmennyiséget. Ennek kapcsán a tanulmány társszerzője, Dr. Martha Gulati úgy fogalmazott:

„Ennek a tanulmánynak a szépsége az, hogy megtanuljuk, hogy a nők minden egyes perc mérsékelt vagy erőteljes aktivitásból többet tudnak kihozni, mint a férfiak. Ez egy ösztönző gondolat, amit reméljük, hogy a nők is megszívlelnek”. A tanulmányban egyúttal azt javasolják, férfiként próbáljuk meg megcélozni a heti 300 perc erőteljes testmozgást, nőként pedig még inkább tartsuk ezeket a számokat, hiszen ezzel a hosszabb távú egészségünkbe fektetünk be. De korábban azt is megírtuk, hogy a szív egészségi állapota is fontos szerepet játszik a várható élettartam előrejelzésében, amelyet ebben a cikkben fejtettünk ki bővebben.

Dobrev Klára Magyar Péterről: a politikának nemcsak a celebkedésről kellene szólnia

A politikus többek között azt is elmondta, hogy mire számít az idei választáson, és hogy mit gondol a TISZA Párt alelnökéről.