Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
367,15 Ft
Euró
392,89 Ft
Font
457,15 Ft
Bitcoin
66,757 $

Ennyi lépést kell megtenni egy nap 60 év felett, hogy elkerüljük a szívbetegségeket

Ha az idősek betartják ezt, nemcsak jó kondiban maradhatnak, hanem a szívbetegségeket is elkerülhetik.

Fotó: Unsplash
Orvostudomány

Koós Alexandra

Szerkesztő

A JAMA Cardiology című szaklapban megjelent, közel hatezer 63-99 év közötti amerikai nő bevonásával készült tanulmány arra a megállapításra jutott, hogy átlagosan napi 3600, normál tempóban megtett lépés 26%-kal csökkenti a szívelégtelenség kialakulásának kockázatát. Mint kiderült, a kutatás során gyorsulásmérővel mérték a fizikai aktivitást, az ülőmunkával töltött időt, emellett pedig a szívelégtelenség kockázatát is vizsgálták.

Az átlagosan hét és fél éves követési idő alatt pedig 407 szívelégtelenségi esetet azonosítottak. De a Femina.hu összefoglalójában azt is kiemelik: a szívelégtelenség kialakulásának kockázata átlagosan 12%-kal, illetve 16%-kal volt alacsonyabb minden napi 70 perc könnyű intenzitású, illetve minden napi 30 perc közepes és erős intenzitású tevékenységgel töltött idő esetén. Soron kívül Jelentős bővítés előtt állhat a Samsung gödi akkumulátorgyára

Ezzel szemben minden egyes üléssel töltött másfél óra átlagosan 17%-kal növelte a szívelégtelenség kialakulásának kockázatát. A tanulmány vezető szerzője úgy látja, hogy a napi 3000 lépés elérhető és észszerű cél, ami egyensúlyban lenne a résztvevő nők aktivitásával, mégis nagyot dobna egészségi állapotukon, és meghosszabbítaná a várható élettartamot – írják a cikkben.

De korábban arról is beszámoltunk, hogy az ülőmunka következtében egyre többen küzdenek egészségügyi gondokkal. A San Diego-i Kaliforniai Egyetem (UCSD) tanulmánya is megerősítette ezt, egyúttal arra is fény derült, mi számít túl soknak, ha ülőmunkáról van szó.

Míg ebben a cikkben azt részleteztük, hogy egy tanulmány szerint heti legalább két liternyi mesterségesen édesített ital fogyasztása 20%-kal növeli a pitvarfibrillációnak nevezett szabálytalan szívverés kockázatát az ilyet nem fogyasztókhoz képest.

Júniustól hét kínai város lesz elérhető közvetlen légijárattal Budapestről

A külgazdasági és külügyminiszter elmondta, hogy új közvetlen légi összeköttetés jön létre a két ország között.

Szerda este ismét pályára léphet Szoboszlai a Liverpoolban, élőben adja a tv

Nagy kérdés, hogy Szoboszlai Dominik mennyi lehetőséget kap Jürgen Klopptól, mert mostanában egyre többször jelölte a kispadra a magyar válogatott csapatkapitányát.

Súlyos baleset történt az M1-esen, felborult egy autó

Felborult egy autó az M1-es autópályán, ami miatt a hatóságokat azonnal a helyszínre riasztották, és az érintett szakaszon forgalomkorlátozás van érvényben.