Dollár
388,95 Ft
Euró
409,84 Ft
Font
478,40 Ft
Bitcoin
17,039 $

A Premier League összefogott a Newcastle ellen

Bankjegyeket lenget a Newcastle United angol labdarúgóklub szurkolója, mielőtt megkezdődik csapatának mérkőzése a Tottenham Hotspur ellen az angol első osztályú labdarúgó-bajnokságban a newcastle-i St. James' Park stadionban 2021. október 17-én. A Newcastle most először játszik azóta, hogy a klubot megvásárolta egy szaúd-arábiai konzorcium. MTI/AP/Jon Super
not image

Borbély Fanni

2021. október 19. - 20:13

A Premier League klubjai megszavazták, hogy a Newcastle 305 millió fontos, Szaúd-Arábia által támogatott felvásárlása után ideiglenesen blokkolják a klub tulajdonosaihoz kötődő jövedelmező szponzori szerződések megkötését.

Tizennyolc klub szavazott a tiltás mellett a hétfői rendkívüli ülésen. A Newcastle ellene szavazott, a Manchester City pedig tartózkodott, és mindketten megkérdőjelezték a lépés jogszerűségét. Ez egy hónapos ideiglenes tilalmat jelent a klubtulajdonosokhoz köthető üzletekre, amíg a kérdést tovább vitatják.

Soron kívül Rákay Philip: „néhányunkat, a Hír TV alapítóit folyamatosan lehallgatták”

Mindez megakadályozza, hogy a Newcastle szponzori megállapodásokat kössön a klub 80 százalékát birtokló szaúd-arábiai állami befektetési alaphoz (PIF) kapcsolódó vállalatokkal. Az élvonalbeli csapatok a Newcastle október 7-i átvételének lezárása után panaszt tettek a ligánál, mert csalódottak voltak amiatt, hogy az üzlet átment a tulajdonosok és az igazgatók tesztjén.

A múlt héten a Leeds tulajdonosa, Andrea Radrizzani azt mondta, hogy a pénzügyi fair play (FFP) szabályait kell érvényesíteni a felvásárlás körül, és hogy a Premier League 20 klubja “ugyanazt a játékot játssza”. A Premier League FFP-szabályai szerint a klubok hároméves időszakban legfeljebb 105 millió font veszteséget könyvelhetnek el.

A liga közölte, hogy jóváhagyta az átvételt, miután “jogilag kötelező érvényű biztosítékokat” kapott arra vonatkozóan, hogy a szaúdi állam nem fogja ellenőrizni a klubot. A PIF, amely az ügylethez szükséges források 80 százalékát biztosítja, az államtól elkülönültnek tekinthető, ami annak ellenére van így, hogy a PIF elnökeként Szaúd-Arábia trónörököse, Mohammed bin Szalmán szerepel írja a BBC.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.