Örökre megváltozhat a légiközlekedés?

not image

Nagy Noel

2020. május 16. - 07:56

Normális esetben most számos háztartásban a nyári vakáció számtalan célállomásai közül a végső választásról egyeztetnének, néhány esetben akár már mostanra minden le lenne fixálva a szállástól kezdve a repülőjegyen át az időpontig.

“Békeidőben” nem kellene arról okfejtést folytatnunk, hogy vajon normális lesz-e a légiközlekedés valaha. Persze, a legtöbbünknek voltak már negatív repülési tapasztalatai, a hosszú soroktól kezdve a méregdrága reptéri kávéig, de ezek rendkívül bagatell problémák a jelenlegi helyzet tükrében.

A semmiből előbukkanó, ám a világon végigsöprő koronavírus-járvány hosszú évekre, akár évtizedre is megváltoztathatja a repülési szokásainkat. A repülőutak hosszú időre szűk korlátok közé lehetnek szorítva, tekintve a magas kockázatot, amit egy ilyen szűk térben történő összezártság okoz.

A repülőterekről jól megszokott tömött sorok megszűnhetnek, legalábbis a tömöttségük, ha a repülőterek üzemeltetői szigorúan betartatják a távolságtartás szabályait. Néhány helyen voltak már erre törekvések, ahol leragasztották 1.5 méteres távolságonként a padlóra azt a helyet, ahol állhat az adott személy.

Már több légitársaság jelezte, hogy kötelező lesz az orrot és szájat eltakaró arcmaszkok használata, valamint számos helyen lázmérés is várható. A kabinban sem lesz különb a helyzet, az eddigi ismereteinkhez és tapasztalatainkhoz képest ott is radikális változások várhatóak.

Egyes szakértői becslések szerint egyetlen köhögéssel akár az előttünk és mögöttünk lévő három sor utasait is megfertőzhetjük, a köhögés során távozó fertőzött cseppecskék révén. Még a repülőgép mosdói is veszélyforrásnak tekinthetők, vírustanyának is nevezhetnénk azt.

Már az is felmerült ötletnek, hogy a nagyobb repülőgépek középső sorára nem fognak jegyet eladni, így a két szélső sor között meglesz a megfelelő távolság. A soronkénti három üléses gépeknél pedig a középső szék esetén elképzelhető, hogy akár el is barikádozzák.

Ez pedig a járvány miatt egyébként is nehéz napokat megélő légitársaságoknak jellegadó bevételkiesést eredményez, melyet minden bizonnyal a jegyárak megemelésével kompenzálhatnak. Ez a hétköznapi emberekre komoly terhet róhat, amit már nem biztos – főleg a jelenlegi bizonytalanságban – hogy meg tud fizetni, így luxussá válhat a repülés.

Vajon örökre megváltozik a repülés, akár megszűnhet abban a formájában, ahogy jelenleg ismerjük? Nehéz erre választ adni, minden bizonnyal hosszú évekre más lesz a repülés, mint az eddigiekben. Bizakodhatunk abban, hogy egy idő után visszatérünk a rendes kerékvágásba, de érdemes minden eshetőséggel számolni.

A legvalószínűbb pedig jelenleg az, hogy egészen a SARS-CoV-2, avagy köznapi nevén koronavírus elleni védőoltás megtalálásáig a repülés nem lesz ugyanolyan, mint eddig. Aprólékos egészségügyi ellenőrzések, kötelező maszkviselés és a repterek túlzsúfoltságának csökkenése az, ami szinte biztosra vehető.

A repülés mellett maguk az utazási szokások is megváltozhatnak:

https://liner.hu/talan-sosem-fogunk-ugy-utazni-a-koronavirus-jarvany-miatt-mint-regen/