Dollár
381,81 Ft
Euró
394,65 Ft
Font
466,60 Ft
Bitcoin
24,414 $

Nincs bizonyíték arra, hogy a fertőzést követően az emberek változtatnának szokásaikon

Fotó: Unsplash/Gabriella Clare Marino
not image

Borbély Fanni

2021. március 26. - 19:41

A George Mason Egyetemi Egészségügyi és Humán Főiskola legújabb kutatása az első egyéni szintű tanulmány, amely a koronavírus-járvány idején bekövetkezett mozgások és tünetek nyomon követésére szolgál.

Hogyan tudnánk jobban megérteni, hogy az emberek hogyan mozognak a járvány idején, és hogyan terjesztik a koronavírust? A New George Mason Egyetem Egészségügyi és Humán Főiskolájának kutatása az első egyéni szintű tanulmány, amely ezt a kérdést feltárja.

Soron kívül Bokros Lajos: Az Orbán-kormány szakszerűtlen gazdaságpolitikája okozta a válságot

Dr. Janusz Wojtusiak vezette a Journal of Healthcare Informatics Research folyóiratban megjelent tanulmányt, melynek során ő és munkatársai 175 önkéntes tüneteit és mozgását követték nyomon a George Mason Egyetem campusán. Megállapították, hogy nincs bizonyíték arra, hogy a résztvevők megváltoztatták volna mozgásukat a jelentett tünetek alapján.

“Nem észleltünk semmiféle jelentős változást a mozgásban, amikor az embereknek karanténba kellett vonulniuk, másrészt azonban néhány ember szinte egyáltalán nem hagyta el otthonát a világjárvány kezdete óta, míg mások szabadon mozognak” – mondta Wojtusiak.

A résztvevők a Mason COVID HealthCheckTM segítségével rögzítették az esetleges koronavírus-fertőzés tüneteit, valamint GPS és Wi-Fi adatokat, hogy információkat gyűjtsenek a pandémia alatt végzett mozgásukról. Ez lehetővé teszi a kutatók számára, hogy modellezzék és megjósolják a mozgásokat a járvány idején, a jelentett lehetséges koronavírus-tünetekkel együtt.

“Vizsgálatunk során az egyes mozgások és tünetek nyomon követésével az eredményeink hozzájárulhatnak a hatékony közegészségügyi beavatkozásokhoz a koronavírus-fertőzések csökkentése érdekében” – magyarázza Wojtusiak.

Ezenkívül Wojtusiak és munkatársai elemezték az azonosítatlan Mason COVID HealthCheckTM adatokat, és megállapították, hogy a fejfájás a leggyakrabban jelentett tünet, sőt, ha bármilyen más reakciót jeleznek, a fejfájás mindig kísérő tünetként szerepel, emellett egyéb gyakran jelentkező tünetek közé tartozott a köhögés és a torokfájás is.

A résztvevők mozgási szokásai eltérőek voltak, egyesek csak elengedhetetlen utazások miatt hagyták el otthonukat, mások pedig többet mozogtak. A mozgás következetes volt a vizsgálati periódus alatt, amely magában foglalta azt az időszakot is, amikor Virginia lezárás alatt volt, és amikor nem. A résztvevők átlagosan heti 224 kilométert utaztak, és átlagosan kevesebb, mint hat helyszínt látogattak meg hetente.

Ez az alacsony átlagos teljesítmény és a meglátogatott helyek száma arra utal, hogy a koronavírushoz kapcsolódó korlátozások befolyásolták mozgásukat. Azt is megállapították azonban, hogy még akkor is, amikor a résztvevők beszámoltak a fertőzés tüneteiről vagy a más fertőzöttekről való érintkezésről, nem változtatták meg mozgásukat a közegészségügyi útmutatásoknak megfelelően.

A George Mason Egyetemen nagyon alacsony a fertőzés aránya, és az adott időszakban a vizsgálat egyik résztvevője sem számolt be koronavírus-fertőzésről, így a kutatók nem tudták összekapcsolni a pozitív teszteket és a mozgást. A jövőbeni elemzés 2020 telének adatait fogja tartalmazni, így több információt nyújthat a fertőzés utáni mozgásról. A kutatók felméréseket és interjúkat is végeznek, hogy minél több adatot szolgáltassanak, ideértve a távolságtartás betartásának vagy be nem tartásának okait is.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.