Elhúzódó covid-beteg gyermekek számára nyit ambulanciát a Semmelweis Egyetem

Budapest, 2020. november 8. A Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinika épülete a VIII. kerület, Tömő utca 25-29-ben. MTVA/Bizományosi: Róka László *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Belföld
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Az elhúzódó koronavírus-betegség, másik nevén poszt-covid akár hónapokon keresztül kellemetlen panaszokkal járhat, kezelése pedig a tünetek változatossága miatt rendkívül körülményes.

Egyre több gyermeket érint a koronavírus-fertőzés, valamint a felgyógyulás utáni poszt-covid szindróma, ami 6-8 héttel, vagy akár hosszú hónapokkal is kitolhatja a végső felépülés időtartamát.

Soron kívül Itt vannak az Ötöslottó nyerőszámai

A Semmelweis Egyetem honlapján azt írták, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika covid-amublanciáján ezentúl azokat a gyerekeket várják, akiknél fennmaradtak a jelentősen romló, makacs tünetek.

A második és harmadik hullám során nemcsak a hazai felnőtt betegek száma emelkedett jelentősen, hanem a gyerekek is szép számban kapták el a koronavírust.

„Az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika Sürgősségi Betegellátó Osztályán (SBO) a közelmúltban azt tapasztalták, hogy nőtt azoknak a száma is, akiknél 6-8 héttel, vagy akár még több idővel a fertőzés után is elhúzódó tünetek maradtak fenn” – mondta dr. Krivácsy Péterklinikai főorvos.

A poszt-covid legjellemzőbb tünetei a fejfájás, szédülés, fáradékonyság, levertség, hasi fájdalmak, indokolatlan testsúlyvesztés, keringési zavarok, valamint koncentrációs problémák és az úgynevezett agyköd.

Ha ezek közül legalább az egyik tünetet tapasztalják a szülők a gyerekükön gyógyulást követően, minimum négy héten keresztül, érdemes orvoshoz fordulni. Minden páciens esetében egy labortesztekből és képalkotói eljárásokból álló vizsgálatot végeznek el, majd eredményük fényében látnak hozzá az orvosok a szükséges kezeléshez.