Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
359,14 Ft
Euró
391,92 Ft
Font
466,53 Ft
Bitcoin
58,724 $

Közel negyedmillió gyermek halt bele a koronavírus-járvány miatti kórházbezárásokba

Dél-Ázsiában közel 239 ezer gyermekhalál történt – a tragédiákért az egészségügyi ellátórendszerben a pandémia következtében kialakult fennakadások a felelősek.

...svg content...Fotó: Unsplash
Külföld
Author image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Afganisztánban, Nepálban, Bangladesben, Indiában, Pakisztánban és Srí Lankán összesen 1,8 milliárdan élnek; a régióban mindezidáig 13 millió koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, közülük 186 ezren haltak bele a Covid19 betegség szövődményeibe.

Mégsem maga a járvány, hanem az azt övező infrastrukturális problémák okozták a többlethalálozásokat, hiszen a lakosság nagy része a lezárások miatt nem jutott hozzá a szükséges gyógyszerekhez, illetve orvoshoz sem tudtak eljárni. Soron kívül Extrém hőség és technikai problémák nehezítik a vasúti közlekedést

A BBC információi szerint szakértők elemzése alapján nagyjából 228 ezer plusz gyermekhalálozás történt a térségben tavaly, melynek oka egyrészt az alultápláltság, másrészt a különféle szervi betegségek voltak.

A súlyos alultápláltságban szenvedő gyerekek kezelése 2020-ban Bangladesben és Nepálban 80 százalékkal esett vissza, míg Pakisztánban és Indiában 65, illetve 35 százalékkal csökkent a fiatalkorúak immunizációja.

A jelentésből kiderült, hogy Indiában a gyermekek mortalitása 15,4 százalékkal, Bangladesben pedig 13 százalékkal emelkedett. Srí Lankán 21,5 százalékkal többen haltak meg születéskor, Pakisztánban ugyanez az arány 21,3 százalékos növekedést mutatott.

A statisztikák alapján közel 3,5 millió nem kívánt terhesség történt, melyek közül 400 ezer tinédzserekhez köthető – mindezek oka, hogy nem jutottak hozzá fogamzásgátló szerekhez, illetve a terhességmegszakítást sem tudták időben elvégezni.

Szoboszlai nagy esélyt kaphat Liverpoolban?

Arne Slot, a Liverpool új edzője kulcsszerepet játszhat Szoboszlai Dominik fejlődésében, miután a magyar középpályás debütáló szezonjának második felében nehézségekkel küzdött.