Dollár
390,02 Ft
Euró
398,94 Ft
Font
471,59 Ft
Bitcoin
23,064 $

Közel negyedmillió gyermek halt bele a koronavírus-járvány miatti kórházbezárásokba

Fotó: Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. március 18. - 22:06

Dél-Ázsiában közel 239 ezer gyermekhalál történt – a tragédiákért az egészségügyi ellátórendszerben a pandémia következtében kialakult fennakadások a felelősek.

Afganisztánban, Nepálban, Bangladesben, Indiában, Pakisztánban és Srí Lankán összesen 1,8 milliárdan élnek; a régióban mindezidáig 13 millió koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, közülük 186 ezren haltak bele a Covid19 betegség szövődményeibe.

Soron kívül A Sziget is bekeményített: ilyen árak várják a fesztiválozókat

Mégsem maga a járvány, hanem az azt övező infrastrukturális problémák okozták a többlethalálozásokat, hiszen a lakosság nagy része a lezárások miatt nem jutott hozzá a szükséges gyógyszerekhez, illetve orvoshoz sem tudtak eljárni.

A BBC információi szerint szakértők elemzése alapján nagyjából 228 ezer plusz gyermekhalálozás történt a térségben tavaly, melynek oka egyrészt az alultápláltság, másrészt a különféle szervi betegségek voltak.

A súlyos alultápláltságban szenvedő gyerekek kezelése 2020-ban Bangladesben és Nepálban 80 százalékkal esett vissza, míg Pakisztánban és Indiában 65, illetve 35 százalékkal csökkent a fiatalkorúak immunizációja.

A jelentésből kiderült, hogy Indiában a gyermekek mortalitása 15,4 százalékkal, Bangladesben pedig 13 százalékkal emelkedett. Srí Lankán 21,5 százalékkal többen haltak meg születéskor, Pakisztánban ugyanez az arány 21,3 százalékos növekedést mutatott.

A statisztikák alapján közel 3,5 millió nem kívánt terhesség történt, melyek közül 400 ezer tinédzserekhez köthető – mindezek oka, hogy nem jutottak hozzá fogamzásgátló szerekhez, illetve a terhességmegszakítást sem tudták időben elvégezni.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.