Moszkva szerint a nyugati hatalmak nem engedik tárgyalni Ukrajnát Oroszországgal

Fotó: Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálata által közreadott képen Szergej Lavrov orosz külügyminiszter internetes sajtóértekezletet tart Moszkvában 2022. június 6-án. Lavrov 6-án és 7-én Szerbiába látogatott volna, de az Ukrajna elleni orosz támadás miatt Montenegró, Észak-Macedónia és Bulgária lezárta légterét az orosz külügyminisztert szállító repülőgép előtt. MTI/AP/Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálata
not image

Hujber Dávid

2022. június 24. - 06:44

Oroszország azon a véleményen van, hogy a nyugati hatalmak valószínűleg nem fogják engedni Ukrajnának a tárgyalásokat.

A két ország, mely négy hónapja áll háborúban egymással, eleinte többször is tárgyalt a béke megkötéséről, hol online, hol pedig személyes formában. Ezek a tárgyalások időközben elakadtak, és hosszú hetek óta még csak nem is találkoztak egymással a felek képviselői.

Az ukrán elnök, Zelenszkij közölte, ő már csak Putyinnal hajlandó tárgyalni, amire ugyan az oroszok nyitottak lennének, szerintük előtte teljesülnie kellene párt pontnak, hogy megvalósuljon a találkozó.

Oroszország nemrég lefektette, milyen esetben lennének hajlandóak békét kötni Ukrajnával. A két fél egymásra mutogat, egymást hibáztatják a kialakult helyzetért, és azt mondják, hogy tárgyalnának, de emiatt nem tudnak.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint a nyugati hatalmak nagy valószínűséggel nem fogják megengedni, hogy Ukrajna visszatérjen a tárgyalóasztalhoz Oroszországgal. Erről Fehéroroszország nemzeti televíziójának adott interjújában beszélt, amiről a TASZSZ is beszámolt.

„Nem látom annak a lehetőségét, hogy megengedjék nekik a tárgyalások folytatását.” Ez pedig csak azt jelentheti, hogy a háború még tovább húzódhat el, és mivel Putyin parancsa szerint az akciót teljesítenie kell a hadseregnek, miközben az ukránok nem teszik le a fegyvert, sok újabb áldozata lehet a harcoknak.

Lavrov tisztázta, amellett, hogy nem lát lehetőséget arra, hogy Ukrajna bármilyen javaslatot is tegyen számukra, ők sem teszik meg ezt. „Már rég megtettük a javaslatainkat. Most a labda az ő oldalukon pattog.”

Korábban Vlagyimir Medinszkij, az orosz elnök tanácsadója és főtárgyalója beszélt arról, hogy Kijev szüneteltette a tárgyalásokat Moszkvával azt követően, hogy a Pentagon és a külügyminisztérium vezetői Ukrajnában jártak.