Lélegzetelállító fényképet készített a NASA űrszondája a Jupiter legnagyobb holdjáról

NASA
not image

Kulcsár Péter

2021. augusztus 13. - 06:09

Már több mint tíz év telt el azóta, hogy az amerikai űrügynökség kilőtte az univerzumba a Juno szondát, melynek fő feladata, hogy a Jupiter holdjait tanulmányozza.

Egészen bámulatos infravörös térképet készített a Ganymedes holdról az űrszonda, köszönhetően a fedélzetére szerelt Jovian Infrared Auroral Mapper (JIRAM) kamerának, amellyel képes részletes fotók összeállítására.

A NASA hivatalos blogbejegyzéséből megtudhattuk, hogy a hatalmas, szürke színárnyalatban pompázó felszín minden bizonnyal óriási óceánokat rejthet, ezért érdemes lenne megvizsgálni ezt a misztikus világot is.

A Ganymedes méretei egyébként sokkal nagyobbak a Plútónál és a Merkúrnál, az égitest saját mágneses mezővel is rendelkezik, amit egyetlen, Naprendszerben található hold sem mondhat el magáról.

A JIRAM segítségével a Ganymedes felületét nézheti meg közelebbről a Juno, ezen felül a Jupiter további 79 holdját, többek között az Europát, az Iót és a Callistót is tüzetesen górcső alá veheti.

Július 20-i repülése során az űrszonda 50 ezer kilométerre közelítette meg a Ganymedes felszínét, ezáltal lehetősége nyílt arra, hogy fényképet lőjön a hold északi pólusához közeli térségről, így kiderült, milyen összetételből állhat az objektum.

Fotó: NASA

Annak ellenére, hogy egy masszív, hatalmas holdról beszélünk, meglepő módon a Ganymedesnek nincs atmoszférája, ezért nagyon sérülékeny, hiszen képtelen kivédeni a kozmosz felől érkező sugárzásokat.