Dollár
420,12 Ft
Euró
407,07 Ft
Font
453,08 Ft
Bitcoin
18,948 $

Az amerikai hadsereg régiós jelenlétének fokozása vezetett a tajvani krízishez Kína külügyminisztere szerint

Kína, 2022. augusztus 4. A CCTV kínai televízió adásáról készített felvételen rakétát lõnek ki egy meg nem nevezett kínai helyszínen 2022. augusztus 4-én. A Tajvant magáénak tekintõ Kína szuverenitása megsértésének tekinti Nancy Pelosi amerikai képviselõházi elnök elõzõ napi tajvani látogatását, és válaszul több hadgyakorlatot jelentett be a sziget körül, amelyek egy része benyúlik a tajvani vizekre is. MTI/AP/CCTV
not image

Takács Petra

2022. augusztus 7. - 22:46

Vang Ji arról beszélt, az Egyesült Államok kormánya előre eltervezte Nancy Pelosi tajvani látogatását, feszültségkeltés céljából.

Előzmény:

 

Az amerikai kormány előre eltervezte a képviselőház elnökének, Nancy Pelosinak a tajvani látogatását, hogy krízist generáljanak és erre hivatkozva megnövelhessék katonai jelenlétüket a régióban, írja Vang Ji kínai külügyminiszter vasárnapi közleményében.

Soron kívül Karbantartás miatt több helyen nem lesz gáz Nógrádban, a helyiek nem örülnek

„Az Egyesült Államoknak szokása problémákat generálni magának, amiket aztán stratégiai terveik megvalósításához használnak. Vannak jelek, amik arra utalnak, hogy Pelosi be nem jelentett látogatásának tervezése közben az USA ugyanezt a trükköt alkalmazta, hogy több katonát küldhessenek a területre” – idézi a diplomatát a TASZSZ.

A kínai Nép Felszabadító Hadsereg csütörtökön nagyszabású hadműveleteket kezdett éles lőszerrel, Tajvan körül hat területen is. A nem sokkal Pelosi gépének landolása előtt bejelentett megmozdulás az eredeti tervek szerint vasárnap délig tartott volna, de a kínai védelmi minisztérium legalább egy nappal meghosszabbította.

Tajvant 1949 óta irányítja egy helyi kormány, miután a Csang Kaj-Sek vezette Kuomintang párt vereséget szenvedett a polgárháborúban és az életben maradtak a szigetre menekültek. Tajvan a kommunista hatalomátvétel előtti jelképeket használja, a nemzetközi közösség nagy része azonban hivatalosan Kína egy tartományaként kezeli.