Kína beindította az atomfegyverkezést, jelentős hálózat fejlesztésébe kezdtek

Fotó: Twitter/ROCKETGUT!
not image

Nagy Noel

2021. július 30. - 11:20

Az Amerikai Tudósok Szövetsége nevű think-tank tudósai szerint Kína egy hatalmas hálózatot kezdett el építeni Hszincsiang tartomány sivatagos részein, amely akár 110 atomrakéta tárolására lehet alkalmas.

A tudósok beszámolója szerint márciusban kezdődhetett az építkezés Hami városa közelében és már legalább 14 nukleáris silót telepítettek oda – idézte a New York Times. Kiindulva az épülő áramhálózatból, a helyszínen legalább 110 silót fognak tudni tárolni.

Ezeket a földalatti silókat általában arra használták, hogy interkontinentális ballisztikus rakétákat tároljanak bennük, amelyek olyan hosszú hatótávú rakéták, amelyeket direkt úgy fejlesztettek ki, hogy atomtölteteket is tudjanak szállítani.

Ez pedig már nem az első ilyen felfedezés rövid időn belül, a Washington Post ugyanis korábban arról számolt be, hogy Kanszu tartományban, Jumen városa közelében 119 silót építene jelen pillanatban, mely szintén műholdas felvételekből derült ki.

Az amerikai tudósok tanulmánya szerint a Hami és Jumen közelében lévő fejlesztések egyértelműen arra utalnak, hogy Kína jelentősen kiterjeszti a nukleáris fegyverarzenálját és még az sem kizárható, hogy történelmileg ez lesz a legnagyobb eddigi bővítésük.

A Washington Post jelentését követően azonban kínai atomszakértők tagadták, hogy egy nukleáris fegyvereket tároló bázis lenne épülőben. A South China Morning Post megkeresésére az egyik katonai tisztviselő elmondta, hogy a nukleáris silók rendkívül elavultak Kínában.

A tisztviselő elárulta azt is, hogy Kína már nem is nagyon fog használni a jövőben ilyen silókat, mivel nagyon idő- és munkaerő igényes a használatuk, meglehetősen drágák, ráadásul könnyen kitettek a támadásoknak és a fatális rongálódásnak.

Az amerikai kutatók szerint azonban ennél árnyaltabb a helyzet, mert bár a silók valóban kitettek a támadásoknak, a világ legfejlettebb rakétáit lehet ezekből elindítani, ezért közel sem nevezhetők elavultnak.