Fotó: MTI/Komka Péter
Belföld
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Falus Ferenc úgy látja, az indiai variáns megjelenése Magyarországon elkerülhetetlen, s emlékeztetett, a WHO a komolya aggodalmakra okot adó variánsok közé sorolta az Indiában felfedezett mutációt.

Falus Ferenc, korábbi országos tiszti főorvos az ATV Híradónak adott interjújában elmondta, rendkívül fontos a koronavírus elleni oltóanyagok felvétele, ugyanis a WHO közleménye szerint az indiai variáns jelenleg a legveszélyesebb mind közül.

Soron kívül Reagált a PSG elnöke Messi vádjaira

„Ugyanakkor ami szerintem nagyon jó hír, hogy megnéztem, hogy Angliában az új fertőzöttek között milyen arányban fertőz a brit és milyen arányban az indiai variáns és azt olvastam, hogy csak 5 százalék az új fertőzöttek között az indai variáns aránya. Tehát ha a karantén szabályokat az Indiából vagy az Indiából átszállással érkezőknél az Európai Unió területén szigorúan betartanánk, akkor lehet hogy néhány nagyon jó hónapunk lenne”

– fogalmazott Falus Ferenc.

A szakember szerint az az 5-6 millió ember, aki még nem kapta meg a koronavírus elleni oltást, sokkal nagyobb veszélynek van kitéve az indiai variánssal szemben, mely igen súlyos megbetegedést okoz a fertőzötteknél, s nagy esély van a halálozásra is.

A szakember elmondta, habár a kormány előrevetített néhány enyhítést, például a maszkviseléssel kapcsolatban, miután az Amerikai Egészségügyi Hatóság enyhített a szabályokon, igen nagy a különbség Magyarország és az Egyesült Államok között, hiszen az amerikaiakat mRNS-alapú vakcinákkal oltották be, mely masszív hátrány ránk nézve.

A Magyarországon elérhető oltóanyagok választéka és különböző technológiái masszív különbséget alkotnak a két ország immunitása között, ugyanis az itthon alkalmazott vakcinák mind különböző hatékonysággal bírnak, éppen ezért jelenleg nem tudjuk, hogy pontosan mennyi lehet a különbség, így Falus továbbra is óvatosságra int a védelmi intézkedésekkel kapcsolatban.