Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
353,87 Ft
Euró
384,03 Ft
Font
450,78 Ft
Bitcoin
69,263 $

Így lehet 88 nap alatt több mint 7 millió forintot keresni ágyban fekvéssel

Ugyanakkor tény, hogy az űrprogramban csak a megfelelő jelöltek vehetnek részt.

...svg content...Fotó: German Aerospace Center
Világűr

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

A Német Űrkutatási Központ (DLR) 18 ezer euróért (több mint 7 millió forint) keres 12 jelentkezőt, akik 88 napot töltenek a kölni kutatóintézetükben, ebből 60 napot ágyban fekve. A kísérlet idén szeptemberben veszi kezdetét, célja pedig az, hogy reprodukálják az űrhajósokat érő káros hatásokat, például az erőteljes szédülést és a különböző koordinációs zavarokat. Bár mindez elsőre álommunkának tűnhet, a valóság egészen más: a résztvevőket ugyanis többféle megpróbáltatás elé helyezik a kísérlet során. Az egyik ilyen, hogy két hónapig egy hat fokban meghajtott ágyban kell feküdniük, vagyis a fejük alacsonyabban helyezkedik majd el a lábukhoz képest.

A tudósok ugyanis ezzel utánozzák az űrben tapasztalható folyadékeltolódást, ugyanakkor adódhat a kérdés, miért szükséges ez? Mint ismert, az űrhajósokat akkor is megvizsgálja és ellátja egy orvosi csapat, amikor visszatérnek a Földre, ha azonban a landolás a Holdon vagy a Marson történik, erre nincs mód, ez pedig veszélyeztetheti a küldetés egészét – írja a Világgazdaság. A cikk szerint a kísérletben a tudósok a káros hatásokat és azok lehetséges ellenszerét tanulmányozzák. A résztvevőknek naponta orvosi vizsgálatokon és kísérleteken kell részt venniük, és minden tevékenységet fekve kell csinálniuk, amibe az étkezés és a szabadidős tevékenységek is beletartoznak. Soron kívül Alaszka „rozsdásodó” folyói már az űrből is látszanak, elsavasodtak az egykor kristálytiszta vizek

Minden résztvevőt egyágyas szobákban helyeznek el, és kiegyensúlyozott, grammban és milliliterben kimért ételeket kapnak. Míg a kialakított társalgóban közös tevékenységeket is végezhetnek, például társasjátékokat játszhatnak vagy tévét nézhetnek. Hozzáteszik: a 88 nap magában foglalja az ágynyugalmi fázist követő két hét rehabilitációt, ahol a kísérlet minden káros fizikai hatását fizioterapeuták és trénerek segítségével fordítják vissza. Ám arra is fontos kitérni, hogy csak bizonyos feltételek esetén lehet jelentkezni erre a lehetőségre. Az egyik ilyen, hogy a résztvevők nem dohányozhatnak és egészségesnek kell lenniük.

Emellett kizárólag 24–55 éves, 153–190 centiméter magas, 18 és 30 közötti testtömegindexszel (BMI) rendelkező férfiakat és nőket várnak, akiktől a német nyelvtudás is elvárt, mivel a kísérlet alatt kizárólag ezen a nyelven kommunikálnak. A cikkben megjegyzik még azt is: a DLR az 1980-as évek óta végez hasonló vizsgálatokat, amelynek résztvevőit földi űrhajósoknak nevezik, hiszen valódi kihívást teljesítenek a kísérlet során. A jelentős pénzösszeg mellett pedig az is motiválhatja őket, hogy egy különleges élmény keretében olyan vizsgálatban vehetnek részt, ami elősegíti a jövőbeli űrmissziók sikerét, azaz a munkájuk valóban sokat jelent.

Korábban arról is beszámoltunk, hogy a svédországi Uppsalában már lehet használni azt az applikációt, amelyet ha a civil járókelők elindítanak, fotót készíthetnek a tilosban parkoló járműről. Azt eljuttatva a hatóságokhoz pedig pénzt kaphatnak a tevékenységükért, amennyiben bebizonyosodik, hogy valóban szabálytalanság történt. Az appot fejlesztő cég vezetője pedig azt is elmondta, hogy nem „rendmánia” ösztönözte őket a program kifejlesztésére, hanem az, hogy általuk többen is egy kis fizetéskiegészítéshez juthassanak. Bár az nem derült ki, a vállalkozás mekkora összegű jutalékot kap a beszedett pénzbüntetésekből, az igen, hogy a civilek mennyi pénzt kapnak a tilosban parkoló autók lebuktatásáért.

A Manchester United edzője azt mondja, ha kirúgják, majd máshol nyer trófeákat

Ten Hag egyelőre nem tudja, mi lesz vele, az FA-kupa megnyerését követően már nem volt olyan magabiztos, mint előtte.