Ritka idegrendszeri megbetegedést okozhat az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinája

MTI/Nemes János
not image

Kulcsár Péter

2021. szeptember 9. - 16:19

Egy ritka, ám annál súlyosabb rendellenességet vett fel a mellékhatások listájára az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a svéd-brit fejlesztésű AstraZeneca covid elleni védőoltás kapcsán.

Az úgynevezett Guillain–Barre-szindrómáról (GBS) van szó, ami egy ritka, autoimmun betegség, ami főként a perifériás idegeket érintő gyulladásként manifesztálódik. Legfőbb tünetei közé sorolható az ujjak folyamatos zsibbadása, valamint a végtagokban jelentkező hangyamászásérzés.

Az esetek többségében a gyógyulás szerencsére teljes, ám gyakran visszamaradhatnak panaszok, amelyeket speciális terápiával lehet kezelni.

A Reuters hírügynökség beszámolójából kiderült, az EMA szerint a GBS és az AstraZeneca Vaxzevria néven forgalomba került oltóanyaga között okozati összefüggés van, ugyanis a beadott 592 millió adag vakcinát követően 833 GBS-es esetet regisztráltak.

Ennek ellenére csupán „nagyon ritka” megjelöléssel ellátott kategóriába sorolta az EMA a szóban forgó mellékhatást, egyúttal hozzátették, a vakcina előnyei lényegesen meghaladják a kockázatokat.

Korábban az amerikai Johnson&Johnson-vakcinánál is feltüntették mellékhatásként a Guillain–Barre-szindrómát, és mivel szintén vírusvektoros technológiával kifejlesztett oltásról beszélhetünk, az AstraZenecánál sem számít meglepetésnek ez a tényező.