Dollár
396,06 Ft
Euró
417,62 Ft
Font
484,52 Ft
Bitcoin
16,974 $

Mióta itt jártál:

Az mRNS-vakcinák újabb lehetséges mellékhatásait vizsgálja az EMA

Fotó: Oltáshoz készítik elõ a Moderna amerikai biotechnológiai cég koronavírus elleni vakcináját Szalai Marianna várpalotai háziorvos Loncsosi úti orvosi rendelõjében 2021. május 20-án. MTI/Vasvári Tamás
Külföld
not image

Kornis Vivien

Szerkesztő

Az EMA további adatszolgáltatást és vizsgálatokat kért a hírvivő RNS-vakcinákat gyártó vállalatoktól.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szerdán bejelentette, hogy vizsgálják a Pfizer és a Moderna koronavírus elleni vakcinájának beadása után kisszámú ember által jelentett tüneteket, hogy felmérjék, lehetséges mellékhatásokról van-e szó. 

Soron kívül SZÉP-kártya, telefon, laptop – béremelés helyett így is motiválható a dolgozó

A Reuters hírügynökség beszámolója szerint ezek között a tünetek között az EMA közleménye szerint szerepel az erythema multiforme, az allergiás bőrreakció egy formája; glomerulonephritis vagy vesegyulladás; és a nephrotikus szindróma, egy vesebetegség, amelyet súlyos vizeletfehérje-veszteség jellemez.

Az EMA elmondta, hogy az Európai Gazdasági Térségben a július 29-i adatok szerint valamivel több mint 43,5 millió dózis Moderna-oltóanyagot és több mint 330 millió dózis Pfizer-BioNTech-vakcinát adtak be. 

Múlt hónapban az európai gyógyszerügyi szabályozó hatóságok lehetséges összefüggésre bukkantak a nagyon ritkán előforduló szívgyulladás és az mRNS-vakcinák között, ugyanakkor az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) karöltve hangsúlyozták, hogy az ezekből az oltóanyagokból származó előnyök meghaladják a kockázatokat.

Az EMA szerdán nem közölt részleteket arról, hogy hány esetet jelentettek az új tünetekkel kapcsolatban, de további adatszolgáltatásra szólította fel a vakcinagyártó vállalatokat, ugyanakkor nem javasolta az oltóanyagok címkéjének megváltoztatását.