Clouds
21 Budapest
Dollár
358,30 Ft
Euró
389,00 Ft
Font
443,51 Ft
Bitcoin
23,187 $

Így változik a Pfizer-BioNTech vakcinájának hatékonysága az első néhány hónap alatt

Fotó: A koronavírus elleni oltóanyag, az újonnan érkezett Pfizer-BioNTech-vakcinák, mielõtt speciális hûtõszekrénybe teszik az Észak-Közép-budai Centrum (ÉKC) Új Szent János Kórházban, a fõváros XII. kerületében 2021. január 26-án. MTI/Máthé Zoltán
Külföld
not image

Kornis Vivien

Szerkesztő

A második dózis beadása után 5 hónappal körülbelül a duplájára növekedett az áttöréses fertőzések gyakorisága.

Augusztus 5-én új, izraeli vizsgálati eredményeket publikáltak a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni védőoltásának csökkenő hatásosságáról az áttöréses fertőzések ellen, az idő és az életkorcsoportok függvényében – írja Dobson Szabolcs gyógyszerész a Koronavírus vakcináció – szakirodalmi tallózó nevű Facebook-csoportjában. 

A szakember által megosztott táblázatból kiderül, hogy 146 nappal, vagyis valamivel kevesebb mint 5 hónappal a második oltás beadását követően az áttöréses fertőzések gyakorisága körülbelül a kétszeresére növekszik. 

Fotó: Dobson Szabolcs – Koronavírus vakcináció – szakirodalmi tallózó/Facebook

Dobson Szabolcs kiemelte, hogy a korcsoportok között nem mutattak ki statisztikailag jelentős különbséget, de tendenciájában az idősebbek esetén a különbség markánsabb.

A gyógyszerész a Facebook-posztjában azt írja, hogy az áttöréses fertőzések mögött vélhetően a koronavírus delta variánsa áll.

A vizsgálatban 33.993, két dózis Pfizer koronavírus elleni vakcinával beoltott ember vett részt, 49 százalékuk nő, átlagéletkoruk 47. A PCR-teszteket 2021.05.15. és 2021.07.26. között végezték el, legalább két héttel a második dózis oltóanyag beadása után.