Clouds
21 Budapest
Dollár
358,30 Ft
Euró
389,31 Ft
Font
443,90 Ft
Bitcoin
23,219 $

Hivatalos: döntött az EU a magyar helyreállítási tervről

Fotó: EPA/OLIVIER HOSLET
Gazdaság
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Pénteken sikerült meghozni a végleges döntést: a csomagban döntöttek többek között az Ukrajnának nyújtandó támogatásról, a minimumadóról és a magyar helyreállítási tervről is.

Pénteken közölte az uniós tanács, hogy hivatalosan is elfogadták az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós támogatási csomagot, a multikat érintő minimumadót, valamint a magyar helyreállítási tervhez köthető jogszabályokat.

Soron kívül Érdemes lesz felnézni a Netflixre februárban: íme a havi premierek listája

Miután csütörtökön az uniós csúcstalálkozón az uniós vezetők elfogadták az egy csomagban tárgyalt jogszabályokat, egy írásbeli eljárás formájában fogadták el azokat pénteken.

Az új csomagban elfogadásra került többek között a 2021–2027-es időszakra vonatkozó többéves pénzügyi keret módosításáról szóló rendelet, mellyel az EU-nak nagyobb mozgástere lesz az Ukrajnának 2023-ban nyújtandó támogatások biztosítására.

Mindemellett elfogadásra került a globális minimumadó bevezetéséről szóló irányelv is, melynek értelmében minden EU-s tagállam vállalta, hogy bevezeti saját adószabályaiba is az irányelvet, mely 15 százalékos minimális társasági adókulcs kivetését jelenti a multinacionális és nagy belföldi vállalatcsoportok esetében.

A Magyarország számára legfontosabb elem a helyreállítási terv volt: a tanács tehát hivatalosan is elfogadta azt, a bizottság értékelése szerint pedig a magyar helyreállítási terv megfelel az összes vonatkozó kritériumnak, s összhangban van a helyreállítási és rezilienciaépítési eszközről szóló rendeletben meghatározott követelményekkel.