Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Furcsa objektum jelent meg az egyik csillagkép kellős közepén

Fotó: Unsplash
Tudomány
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A Cassiopeia csillagképben minap egy újabb felvillanást észleltek az asztronómusok, amely feltehetően egy nóva-jelenséghez köthető.

Az Astronomy tudományos magazin beszámolója szerint a csütörtökön Judzsi Nakamura japán amatőr csillagász által észlelt objektum valójában egy klasszikus nóva, amely akkor keletkezik, amikor egy fehér törpe anyagokat vonz magához a szomszédságában lévő csillagtól.

Soron kívül Nem kell aggódni, a következő napokban sem lesz hiány tojásból

Nakamura felfedezését a Kiotói Egyetem kutatói az Okajama Obszervatórium segítségével megerősítették, mint ahogyan kiderítették azt is, hogy a szóban forgó nóva valóban egy új fenomén.

A Cassiopeia csillagkép közepében elhelyezkedő nóva a detektálást követő héten sokkal fényesebbé vált, március 19-re már elérte a 7,49-es magnitúdót, amely elég rikító ahhoz, hogy akár egy közönséges, kétcsövű távcsővel is meg lehessen figyelni akár otthonunkból.

Mindezek alapján tehát mi magunk is fellelhetjük az égbolton a nóvát – nézzünk északnyugat felé, majd keressük meg a W alakú Cassiopeiát, amely a Nagy Medve csillagképtől balra található.

Ha sikerült beazonosítanunk a Cassiopeiát, akkor máris rábukkanhatunk az újonnan kialakult nóvára, ezt viszont kizárólag derűs, felhőmentes éjszakán tehetjük meg, máskülönben a többi csillag elvakíthatja az objektum fényét.

Az alábbi fénykép alapján lesz érdemes megkezdenünk a nóva utáni kutakodást – feltéve, ha érzünk magunkban ambíciót a különleges égitest detektálására:

Fotó: Alison Klesman