Úgy fog megfőni az emberiség, mint egy béka a fazékban

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. október 9. - 17:13

Az éghajlatváltozás olyannyira súlyos méreteket ölthet az elkövetkező évtizedekben, hogy az emberiség a saját maga által előidézett globális felmelegedésbe pusztulhat bele.

A The Scotsman hírportálnak adott interjújában Martin Rees asztrofizikus elmondta, a klímaváltozás egyértelmű jeleinek figyelmen kívül hagyásával azt érjük el, hogy a Föld napról napra egyre kietlenebb hely lesz, mi pedig úgy fogunk benne megfőni, mint egy béka a fazék alján.

Rees szerint hosszú távú következményei lesznek az éghajlat módosulásának, amit jelenleg még úgy tűnik, kontrollálni tudnak a kormányok, ám azt senki sem sejti, mekkora problémákat okozhat később a változás.

A szakember figyelmeztetett, időben kellene cselekedni, és a világ nagyhatalmainak összefogást kellene tanúsítani, nem pedig az ellenkezőjét, a széthúzással ugyanis szinte biztos, hogy megássuk a gödröt az emberiség koporsójának.

Rees hozzátette, egy potenciális aszteroida-becsapódással is számolni kell, ami az asztronómusok előzetes becslései alapján 60 éven belül megtörténhet, 2080-ig ugyanis legalább egy darab masszív, több kilométer átmérőjű űrszikla földközelségbe kerülhet.

Legjobb megoldás az lenne, ha mindkét veszélyforrást komolyan vennénk, és ha legalább az egyiket kezelni tudnánk, azzal megalapozhatnánk unokáink és dédunokáink jövőjét, és minimalizálhatnánk a károkat.

A tudományos konszenzus alapján a pénzügyi nyerészkedést háttérbe helyezve orvosolható a klímaváltozás, máskülönben pedig kijelenthetjük, a fejlettnek hitt civilizációnk pusztulásra van ítélve.