18+

A megtekinteni kívánt tartalom csak felnőtteknek ajánlott.

Elmúltál már 18 éves?

Felforralja a heréket a spermahiányt okozó globális felmelegedés

Pixabay
not image

Kulcsár Péter

2021. június 3. - 00:13

Mivel az emlősök hím egyedeinek többsége esetében a szaporodáshoz elengedhetetlenül szükséges herék a testen kívül helyezkednek el, ezért a megváltozott klíma jelentős kihatással van reprodukciós képességükre.

A Liverpooli Egyetem ökológus és antropológus professzora, Dr. Thomas Price a Salon magazinnak adott interjújában elmondta, öt év alatt jelentősen romlott a helyzet, ugyanis kiderült, hogy a felmelegedés miatt a herék szó szerint “felforrtak”, és ha nem cselekszünk időben, akkor meddőséghez vezethet a klímaválság.

Mivel az emlősök szaporítószervei kizárólag megfelelő hőmérsékletek mellett működnek tökéletesen, ezért már az átlaghőmérsékletekben történő minimális változások is negatív hatással lehetnek a herék működésére, ezáltal pedig korlátozódhat a termékenység.

Price és kollégái rovarokon bizonyították, hogy már most létezik összefüggés a klímaváltozás és a nemzőképesség csökkenése között. Az ökológus szakemberek összesen 43 gyümölcslégyfajon vizsgálták meg, miként módosult a populációjuk a különböző égövekben.

Rájöttek, hogy azok a hímnemű rovarok, amelyek forróbb éghajlattal találkoztak a korábbi mérsékelt környezeti körülményekhez képest, sterillé váltak, és nem tudtak utódokat nemzeni, a fertilitásuk pedig szignifikánsan visszaesett.

Price szerint ahhoz, hogy végbemenjen természetes úton a megtermékenyítés, feltétlenül szükséges a herék kellő hőmérsékleten való tartása. Mindezekből kifolyólag érthető, az evolúció során miért kerültek ki testen kívülre az emlősök esetében ezek a szervek, azzal viszont az anyatermészet nem számolt, hogy az emberiség kárt fog tenni a bolygóban, közvetetten pedig önmagában is.

Egyetlen megoldás az lenne, ha nemzetközi összefogással megállítanák a globális felmelegedést, ehhez viszont már túl késő, mivel az atmoszférába jutó üvegházhatású gázok mértéke és koncentrációja akkora, hogy hosszú évtizedekbe telne, mire enyhíthetnénk a helyzeten.