Spermahiány lépett fel, mivel egyre kevesebb az adakozni vágyó férfi

Pixabay
not image

Kulcsár Péter

2021. április 16. - 12:25

Svédországban komoly spermahiányról számoltak be a spermabankok, melynek következtében egyre több asszisztált terhességet kell lemondaniuk a leendő kismamáknak.

Ann Thurin Kjellberg, a Göteborgi Egyetemi Kórház szaporodástani intézetének vezetője elmondta, egyszerűen kifogytak a hímivarsejtekből, mivel idén sokkal kevesebb donor érkezett a klinikákra, mint egy évvel korábban.

A hiány miatt meghosszabbodott a várólista, így a korábbi hat hónap helyett már több mint 30 hónapot kell várniuk azoknak, akik különböző egészségügyi vagy egyéb problémák miatt az asszisztált terhesség mellett döntöttek – írta a Reuters hírügynökség.

“Rendkívül idegesít, hogy nem kaptunk biztos időpontot a kezelésre, mint ahogyan az is, hogy nem tudjuk, mikorra várható javulás” – mondta az egyik 28 éves svéd nő, aki mesterséges úton szeretne teherbe esni, miután kiderült, hogy férje nem rendelkezik megfelelő spermiumszámmal.

Kjellberg hozzátette, országos problémáról van szó, nem pedig lokális gondról, így Göteborgon kívül Malmőben és Stockholmban is komoly hiány lépett fel, amelyet egyelőre nem tudtak orvosolni.

Az asszisztált terhesség egyébként még Svédországban is luxusnak számít, hiszen a procedúra megközelítőleg 100 ezer svéd koronába, vagyis nagyjából 3,5 millió forintba kerül, amit nem sokan engedhetnek meg maguknak.

A svéd törvények értelmében egy spermamintát legfeljebb hat nőnél használhatnak fel, ám a hímivarsejtek megengedett kapacitása a legtöbb spermabankban már elérte a maximumot, ezért csak azok a nők kérhetik ismét az eljárás lebonyolítását, akiket korábban egy adott mintával termékenyítettek meg.