Nem maradt elég spermium, harminc év múlva kipusztulhat az emberiség

Fotó: Pixabay
not image

Kulcsár Péter

2021. március 30. - 20:16

Ha minden a jelenlegi tendenciák szerint folytatódik, akkor könnyen lehet, hogy 2045-re a férfiak fertilitási aránya nullára zuhanhat, ami azt jelenti, nem fognak tudni utódokat nemzeni.

Ha minden a jelenlegi tendenciák szerint folytatódik, akkor könnyen lehet, hogy 2045-re a férfiak fertilitási aránya nullára zuhanhat, ami azt jelenti, nem fognak tudni utódokat nemzeni.

A Mount Sinai Icahn Orvosi Egyetem szakorvosa, Shanna Swan a The Guardian hírportálnak adott interjújában elmondta, a nyugati országokban az elmúlt négy évtizedben drasztikus módon, több mint 50 százalékkal visszaesett a férfiak spermiumszáma.

A professzor úgy gondolja, egészségügyi válsághelyzet felé sodródik az emberiség, ami főként az életmódnak és a megváltozott szexuális szokásoknak köszönhető, valamint annak, hogy egyre több káros anyag jut be a férfiak szervezetébe.

2017-es tanulmányában Swan és kollégái felfedezték, hogy míg a spermiumok koncentrációja 1973-ban 99 millió volt milliliterenként, addig az arányuk 47,1 millió per milliliterre csökkent 2011-re, ami 53,4 százalékos zuhanásként értékelhető.

A kutató szerint a háttérben meghúzódó, változásért felelős fő ok a különböző kemikáliák egyre intenzívebb előfordulása, melyek a szervezetben található nemi hormonok alakját veszik fel és módosítják működésüket.

Az úgynevezett ftalátok, melyek minden egyes lágy műanyagban megtalálhatóak, komoly veszélyeket hordoznak magukban – tette hozzá Swan, egyúttal kiemelte, az alacsony tesztoszteronszint szintén hozzájárul a spermiumszint csökkenéséhez, amelyen csupán gyógyszeres úton lehet javítani.

Az akadémikus vészjósló előrejelzései alapján 2045-ben a teljes nyugati populáció terméketlenné válhat, a helyzet súlyosságát pedig a laboratóriumi körülmények között történő megtermékenyítés sem mérsékelheti, kizárólag az jelentené a megoldást, ha visszaszorítanánk a környezetszennyezés mértékét.