Spermabárkákat építenének tudósok a Holdon

Fotó: Pixabay
not image

Kulcsár Péter

2021. március 14. - 07:08

Nem csalás, nem ámítás – kutatók azt tervezik, hogy az élet fenntartásához nélkülözhetetlen hímivarsejteket egy hatalmas bárkában, lefagyasztott üvegcsékben érdemes lenne eljuttatni a Holdra.

A Holdbárkát az Arizonai Egyetem mérnöke, Jekan Thanga szemléltette először az IEEE űrrepülési konferencián. A szerkezet lényegében a Norvégia partvidékétől északra elterülő Spitzbergákon található globális magbankhoz hasonlít – azzal a különbséggel, hogy a Holdon lávacsövekbe telepítenék a mintákat.

A spermabárka fő célja az lenne, hogy fennmaradjon a Földi élet egy esetleges természeti katasztrófa után is, így bármikor igénybe vehetnék a magbankot, ha újra szeretnék kolonizálni a bolygónkat élőlényekkel.

A szupervulkánok kitörése és a klímakatasztrófa kapcsán Thanga arra jutott, hogy jobb lenne, ha a magbankot egy sokkal biztonságosabb helyre vinnék, mégpedig a Holdra, ahol egy lávával teli odúba helyezhetnék, ahol megfelelő hőmérsékleti körülmények mellett tárolhatnák a spermiumokat és csírákat.

Ez a módszer sem számít túlságosan előnyösnek, hiszen több mint 250 misszióval lehetne csupán eljuttatni a 6,7 millió fajból származó hímivarsejtmintákat a Holdra, ami korántsem egy egyszerű feladat.

Mindezeken felül a mintákat kriogén körülmények mellett szükséges tárolni, Földünk hűséges követőjének felszínén pedig még a legzordabb éjszakákon sincs olyan hideg, mint amilyen ezekhez az eszközökhöz szükséges lenne.

Thanga ezért egy kvantumlevitációs megoldásra gondolt, így a spermiumokat fagyasztás és károsodás nélkül biztonságban tudhatnák, ennek kivitelezése azonban nagyon bonyolult, és rengeteg erőforrást igényel.