Egy asztrofizikus szerint Elon Musk marsi kolonizációs ötlete csupán veszélyes tévképzet

Fotó: NASA
Tudomány
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Lord Martin Rees asztrofizikus a SpaceX és Tesla alapítójának és vezérigazgatójának ötletét, miszerint be kellene népesíteni a Marsot, egyszerűen veszélyes illúziónak minősítette.

Lord Rees, aki 1995 óta a brit királyi csillagászat egyik neves képviselője, úgy gondolja, hogy a vörös bolygón az üvegburák alatti élet pontosan olyan lenne, mintha a Csomolungmán vagy éppen a Déli-sarkon próbálnának meg túlélni az emberek.

Soron kívül Itt vannak az Ötöslottó nyerőszámai

A WGS Dialogues panel során Neil De Grasse Tysonnal beszélgetett a tudós, aki kiemelte, hogy Elon Musk hosszú távú tervei éles kontrasztban állnak azzal, ami valójában kivitelezhető lenne – olvasható a MENA FN riportjában.

A dél-afrikai származású amerikai üzletember fő célja, hogy még az évszázad végéig egymillió telepes érkezhessen meg a Marsra, amit Lord Rees szerint képtelenség végrehajtani, mivel a vörös bolygón az extrém időjárási körülmények miatt veszélyes lenne huzamosabb ideig élni.

„Szerintem Elon Musk ábrándja, miszerint egymillió embert kellene a Marsra telepíteni, pusztán egy veszélyes tévképzet.”

Lord Rees beszédére reagálva Tyson elmondta, elképzelhetetlennek tartja, hogy emberek tömegeit egy természeti katasztrófa következtében a Marsra szállítsák, ehhez ugyanis terraformálás lenne szükséges, ami egy sokkal bonyolultabb feladat, mint aminek valójában hangzik.

„Nem szabadna kizárólag a Marsra hagyatkoznunk, a jövőnk itt a Földön van, ezért bolygónkat kell elsősorban megóvnunk. A világűr továbbra is inspirációként szolgálhat a jövő generációi számára, ám sokkal szélesebb perspektívában kell szemlélnünk a körülöttünk zajló eseményeket” – utalt Tyson a klímaváltozás problémakörére.