Dollár
382,74 Ft
Euró
392,32 Ft
Font
463,75 Ft
Bitcoin
24,853 $

Nem volt jég a Déli-sarkon 90 millió évvel ezelőtt?

not image

Nagy Noel

2020. szeptember 1. - 02:30

Nem sokat lehetett eddig arról tudni, hogy nézett ki a Déli-sark éghajlata a régi időkben, különösen kevés információnk van a krétakori időszakról.

Nem sokat lehetett eddig tudni arról, hogyan nézett ki a Déli-sark éghajlata a régi időkben, különösen kevés információnk van a krétakori időszakról. Azonban egy új tanulmány sokkoló felfedezésre jutott a jég borította kontinens 90 millió évvel ezelőtti állapotáról.

Soron kívül Eljött a nap, újra jár a 3-as metró a déli szakaszon

A tanulmány során esőerdőre utaló nyomokat találtak a Déli-sarkkör délebbi felén. A Nature nevű tudományos oldalon publikált tanulmányban résztvevő brit és német tudósok szerint 90 millió évvel ezelőtt, feltételezhetően erdő borította a régiót.

A kutatók különböző polleneket, gyökérzeteket, és virágmaradványokat találtak 900 kilométernyire délre, ami egyértelműen arra utal, hogy annak idején esőerdő volt a régióban. A tudósok becslése szerint körülbelül 12 Celsius-fok lehetett a hőmérséklet a krétakor időszakában, ami megdöntheti azt az ismeretünket, hogy mindig is jég fedte a Déli-sarkot.

Ez a tanulmány kétségbe vonja az eddig tudásunkat az akkori éghajlati állapotokról is, ugyanis ezek alapján, olyan 115 millió évvel ezelőtt sokkal magasabb lehetett a levegő széndioxid tartalma, mint ahogy eddig hihettük.

Az időszámításunk előtti 145 millió évtől 66 millió évig tartó krétakort eddig úgy tartottuk számon, mint a Föld történetének egyik legmelegebb időszakát. Habár keveset tudunk a Föld ezen periódusának éghajlatról, ez a tanulmány azt sugallja, hogy nagyjából olyan körülmények uralkodhattak akkoriban a Déli-sarkkörön, mint most a legtöbb Észak-Európai országban.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.