Dollár
383,19 Ft
Euró
392,47 Ft
Font
464,06 Ft
Bitcoin
24,818 $

Közös bázist hozhat létre a Holdon Kína és Oroszország

This handout artist impression released by the European Space Agency (ESA) on September 22, 2017 shows a lunar base made with 3D printing. By 2040, a hundred people will live on the Moon, melting ice for water, 3D-printing homes and tools, eating plants grown in lunar soil, and competing in low-gravity, "flying" sports. To those who mock such talk as science fiction, experts such as Bernard Foing, ambassador of the European Space Agency-driven "Moon Village" scheme, reply the goal is not only reasonable but feasible too. / AFP PHOTO / ESA/Hubble / BERNARD FOING / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / ESA/Foster+Partners/BERNARD FOING" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS BERNARD FOING/AFP/Getty Images
not image

Kulcsár Péter

2021. március 11. - 02:40

Hivatalossá vált, hogy a kínai és orosz űrügynökség egy saját tervezésű űrbázist létesíthet Földünk hűséges követőjének felszínén.

A két nagyhatalom még idén februárban lengette be, hogy összefognak, és együttes erővel megépítenek egy közös kutatóbázist a Holdon. Habár korábban még azt lehetett hallani, hogy az oroszok inkább kihátrálnának az ötlet mögül, azonban márciusban mégiscsak aláírtak egy memorandumot, amelyben véglegesítették a tervezet részleteit.

Soron kívül Eljött a nap, újra jár a 3-as metró a déli szakaszon

A hírt először a Roszkozmosz osztotta meg hivatalos weboldalán, a programot pedig Oroszország történelmének egyik legfontosabb mérföldkövének minősítették, amelynek segítségével ismét átvehetnék a vezetést a NASA-val szemben folytatott űrversenyben.

A Szovjetunió az első űrrepülések alkalmával több ízben is legyőzte az Egyesült Államokat, azonban a Holdra végül nem ők, hanem az amerikaiak jutottak el először, hiába igyekeztek az 50-es és 60-as években megelőzni riválisukat.

Azóta valamelyest lecsendesedett a helyzet, viszont Kína színre lépésével újból felerősödött a kozmikus harc, amit ezúttal saját irányításukba vehetnek, és együttes erővel győzhetik le a konkurenseket.

Most, hogy a kínai CNSA űrügynökség jóvoltából asztronautákat küldtek ki a világűrbe, valamint szondát állítottak Mars körüli pályára, a holdbázis kialakítása és a vörös bolygóra indított emberi missziók lebonyolítása lesz a következő fő céljuk.

Mindeközben orosz részről fel kellene pezsdíteni a tudományos életet, hiszen régóta nem történt jelentős beruházás egy űrprojektbe, bár az új ambíciók könnyen lehet, megváltoztatják a jelenlegi apatikus helyzetet, és Vlagyimir Putyin elnök felismeri benne a lehetőséget.