A kínai Tienven-1 űrszonda elküldte első képeit a Marsról

Flickr/Kevin M. Gill
not image

Borbély Fanni

2021. február 8. - 01:23

A Tienven-1, melynek jelentése kínaiul a “mennyei igazság keresése”, elküldte első fekete-fehér felvételeit a vörös bolygóról, melyet akkor készített, mikor a szonda 2,2 millió kilométerre volt a Marstól.

A tavaly júniusban fellőtt szonda Kína első küldetése a Mars felfedezésére, a tervek szerint a Tienven-1 először megkerüli a bolygót, mielőtt egy marsautót küldenének a felszínre abban a reményben, hogy az eszköz fontos információkat gyűjthet majd a marsi talajról, annak geológiai felépítéséről, környezetéről, légköréről, továbbá felkutathatják a víz nyomait a bolygón.

A pilóta nélküli űrszonda jelenleg 184 millió kilométeres távolságra van a Földtől és 1,1 millió kilométerre a Marstól, a szonda pedig eddig 197 napot és 465 millió kilométert utazott a vörös bolygó elérésére – írja a CNN.

A Tienven-1 péntek este hajtotta végre negyedik pályakorrekcióját, a szonda ugyanis a tervek szerint február 10-én érkezik majd meg pályájára, ahol a kínai ügynökségek szerint egy fékező művelettel lassulásba kezd és hagyja, hogy a bolygó gravitációja bevonzza.

A szonda mögött álló kutatócsoport szerint a Tienven-1 a legelső próbálkozásra pályára fog állni, majd leszáll a bolygón és elengedi a marsautót, ezt követően pedig összehangolja a megfigyeléseket a szondával.

A csapat közleménye alapján korábban még senkinek sem sikerült hasonló missziót végrehajtani a bolygón, a Tienven-1 pedig egyike annak a három Mars-missziónak, mely tavaly júniusban vette kezdetét a NASA Perseverance marsautójával együtt, mely várhatóan február 18-án landol majd a Marson, valamint az Egyesült Arab Emírségek Hope Probe-jával, mely jelenleg a bolygó körül kering és a tervek szerint február 9-én landol majd a vörös bolygón.