Dollár
382,74 Ft
Euró
392,32 Ft
Font
463,75 Ft
Bitcoin
24,853 $

Közös holdbázist építhet Kína és Oroszország

not image

Kulcsár Péter

2021. február 19. - 18:50

Az orosz és kínai kormány nemrég megkötött közös memorandumának értelmében a két ország együtt fog működni a jövőben egy közös holdbázis megalkotása érdekében.

A megállapodásban leírtak alapján Oroszország segíteni fog Kínának az eltervezett Nemzetközi Holdkutató Állomás (ILRS) létrehozásában az égitest felszínén, és az sem elképzelhetetlen, hogy a Nemzetközi Űrállomásra kijuttatott asztronauták között felbukkanhatnak kínai űrhajósok is.

Soron kívül Putyin egyre közelebb hozza egymáshoz Oroszországot és Észak-Koreát

A SpaceNews riportjából kiderült, az ILRS célja, hogy a 2030-as évek elejére fenntartható kutatóbázisok létesüljenek a Holdon. Oroszország korábban már belengette, hogy az ISS egy idő után használhatatlanná válhat, ezért helyette más projektekre szeretnének összpontosítani.

A Leicesteri Egyetem nemzetközi kapcsolatok szakértője, Bleddyn Bowen szerint a memorandum újabb bizonyítéka annak, hogy a két nagyhatalom szorosabban együttműködhet az űrprogramok keretein belül.

Az amerikai NASA és az orosz Roszkozmosz között az elmúlt években komoly feszültségek alakultak ki, az új szerződés következményeképpen könnyen lehet, hogy az Egyesült Államok űrügynöksége elveszítheti vezető pozícióját az űrversenyben.

Nemcsak az oroszok, hanem az Európai Űrügynökség is szemezget az ILRS ötletével, és már azon gondolkodnak, csatlakoznak-e a programhoz.

Ha mindez megtörténne, azzal tovább távolodhatna a NASA a közös űrprogramtól, és izolálva lennének a tudományos társadalomból, hiszen a kínaiak már korábban bejelentették, semmilyen módon sem kívánnak részt venni olyan projektekben, amelyekben a NASA is szerepel.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.