Óriási űrtornyokkal láthatják el energiával a holdbázisokat

Fotó: NASA
not image

Kulcsár Péter

2021. március 11. - 19:54

A Harvard Egyetem kutatói úgy gondolják, a Hold alacsony gravitációs erőit kihasználva hatalmas tornyokkal lehetne befogni a napenergiát Földünk hűséges követőjén.

A Sephora Ruppert professzor által vezetett kutatócsapat által közzétett tanulmány alapján a holdi talaj felhevítésével egy betonnál masszívabb, sokkal rugalmasabb anyagot lehetne létrehozni, mellyel helyben megoldhatnák az építési problémákat.

Mivel a Hold mindkét pólusát extrém mennyiségű napsugárzás éri, folyamatosan kizárólag a sarkok néhány négyzetméterén történik meg az állandó energia-beáramlás, ezért ha ezekre a pontokra telepítenének egy nagyjából egy kilométer magas tornyot, azzal jelentősen megkönnyíthetnék a holdbázisokon tevékenykedő kutatók dolgát.

A hatalmas tornyok felhúzása bármennyire is futurisztikusnak tűnik, a Hold alacsony gravitációs kölcsönhatásai miatt korántsem elrugaszkodott ötlet, a szerkezet pedig elkészítése után sem roskadna össze annak ellenére sem, hogy viszonylag tömör anyagokból állna.

Egy meredek igluhoz hasonlóan rakhatnák egymáshoz az elemeket, ezáltal legfeljebb 20 centiméteres vastagságot érhetnének le, így az 1-2 kilométeres magas monstrum több gigawattnyi energiát szolgáltathatna a bázisokon tartózkodó személyzet számára.

A New Scientist tudományos magazin riportjából kiderült, hogy a koncepció főként azért született meg, hogy megoldást találjanak arra a gondra, amely a fenntartható energiaforrások Holdon történő felhasználására irányul.

Mivel a Holdnak atmoszférája sincs, valamint brutális hőmérsékleti körülmények uralkodnak a felszínén, ezért ezek a problémák megnehezíthetik a jövőbeni projektek gördülékeny menetét.