Dollár
383,19 Ft
Euró
392,47 Ft
Font
464,06 Ft
Bitcoin
24,818 $

Hamarosan kijelölhetik a NASA-holdbázis pontos helyét

not image

Kulcsár Péter

2021. február 1. - 16:54

Az amerikai űrhivatal ambiciózus Artemis-missziója során újfent embereket szeretnének eljuttatni a Holdra, akik a felszínen kialakított bázison kutatómunkákat végezhetnek majd – pontosan úgy, mint azt jelenleg az ISS-en tartózkodó űrhajósok teszik.

A NASA legutóbbi közleményéből kiderült, hogy egy olyan helyszínt szeretnének kijelölni, ahol tökéletes időjárási körülmények uralkodnak, és ahol megfelelő napfény, nyílt terep, elegendő védettség a kozmikus sugárzástól, esetleg vízforrás található – számolt be róla a Phys.org tudományos portál.

Soron kívül Eljött a nap, újra jár a 3-as metró a déli szakaszon

Az eddigi legjobb jelölteknek a déli sarkvidék területei bizonyultak, ezekben a térségekben ugyanis állandó fény és árnyék honol, így a NASA mérnökei mindkét tulajdonságot saját hasznukra tudják fordítani.

Jelenleg az űrügynökség szakemberei az alapbázist egy kráter szélére tervezik, ezáltal a fedélzet tagjai a napenergiára hagyatkozhatnak, miközben a kráter sötétségében fennmaradt holdi jég után kutathatnak.

A NASA geológusa, W. Brent Garry a sajtóközleményben elmondta, a holdi terep nem éppen vonzó, ezért minden eshetőségre fel kell készülniük, hiszen a legapróbb hibák is súlyos következményekkel járhatnak.

Ezek az ötletek szöges ellentétben állnak a korábban felhozott futurisztikus tervekkel, melyek alapján a holdi és marsi telepeseknek felszín alatti lávakapszulákban kellene élniük, elkerülve ezzel a kozmikus háttérsugárzás negatív hatásait. A NASA ehelyett egy sokkal életszerűbb megoldást képzelt el, mégpedig egy olyan táborhelyet, ahol a leszállás és a kilövés egyaránt megvalósítható.

Ruthan Lewis, a NASA déli sarkkörét kutató analitikus mérnöke közölte, ha előnyt szeretnének kovácsolni a dombokból és a különféle geológiai struktúrákból, akkor minimalizálni kell a kőzetek általi szennyeződés mértékét, így inkább az enyhébb lankák felé lenne érdemes nézelődni.